Sfântul Maxim Mărturisitorul
Sfântul Maxim Mărturisitorul
Ultima Ora Breaking News Social

Calendar creștin-ortodox 21 ianuarie 2020. Sfântul Maxim Mărturisitorul

Sfântul Maxim Mărturisitorul s-a născut în anul 580, în Constantinopol, într-o familie nobilă. A intrat în monahism în mănăstirea Chrysopolis. Misiunea principala a Sfântului Maxim Mărturisitorul a fost apărarea dreptei credințe împotriva monotelismului.

Adepții monotelismului susțineau că în Hristos nu a existat decât o singură voință și o singură lucrare: cea dumnezeiască. Împăratul Heraclius (610-641), fiind preocupat de campania împotriva perșilor și ofensivă pentru recucerirea provinciilor pierdute în timpul domniei regelui Chosroe ÎI, acceptă să se afirme că în Hristos există o singură lucrare.

Scopul împăratului era de a atrage de partea să teritoriile desprinse din cauza Sinodului IV Ecumenic de la Calcedon: Egiptul, Siria și Palestina. Însă, a fi de acord cu afirmația că în Hristos există o singură lucrare, însemna a fi de acord cu învățătură că natură umană nu mai persistă în Hristos.

Sfântul Maxim Mărturisitorul reușește să condamne monotelismul, împreună cu papa Martin. Sunt arestați și trimiși în exil. Papa Martin moare în urmă chinurilor la care a fost supus în temniță, iar Sfântul Maxim, adus în Constantinopol în anul 662, după exilul petrecut în 655, primește pedeapsa de a i se tăia limba și mâna dreapta. Va muri la puțîn timp, în cursul aceluiași an și va fi îngropat în Mănăstirea „Sfântul Arsenie“.

Troparul Sfântului Maxim Mărturisitorul

Îndreptătorule al Ortodoxiei, învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu și al curăției, și luminătorule al lumii, podoabă călugărilor cea de Dumnezeu insuflată, Maxim, înțelepte, cu învățăturile tale pe toți i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Icoanei Maicii Domnului “Înjunghiată” – Esphagmeni

– Icoanei Maicii Domnului „Mangaietoarea” – Paramythia;

– Sfântului Mucenic Neofit;

– Sfântului Cuvios Zosim, episcopul Siracuzei (Sicilia);

– Pătimirii Sfinților Mucenici Evghenie, Valerian, Candid și Achila;

– Sfântului Cuvios Neofit;

– Sfintei Irina;

– Sfintei Mucenite Agni;

– A patru Sfinți Mucenici din Tir.

Mâine, 22 ianuarie, facem pomenirea Sfântului Apostol Timotei.

creștin ortodox.ro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.