Sfântul Gherasim din Kefalonia; Sfântul Mucenic Artemie
Sfântul Gherasim din Kefalonia; Sfântul Mucenic Artemie
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 20 octombrie, 2023. Sfântul Gherasim din Kefalonia; Sfântul Mucenic Artemie

Sfântul Gherasim din Kefalonia (1506-1579) are două zile de prăznuire în timpul anului bisericesc: 16 august și 20 octombrie. Acesta face parte din familia de nobili bizantini, Notara. Bunicul său, Luca Notara, a fost ultimul prim ministru al Imperiului Bizantin.

Sfântul Gherasim s-a născut în anul 1508 în satul Trikkala din Peloponez. De tânăr, a fost călugărit în insula Zakintos, ulterior primind Schimă Mare în Muntele Athos.

A mers la Ierusalim unde a stat timp de 12 ani. În acest timp a fost hirotonit diacon și preot de către Patriarhul Gherman. Va petrece apoi o vreme în Cretă și Zakyntos, iar în 1555 a sosește în Kefalonia ( insula în sud vestul Greciei, în Marea Ionică, nu departe de țărm).

În cele două zile de cinstire, raclă cu moaștele sale este purtată în picioare pe deasupra persoanelor suferinde de boli psihice sau demonizate, aducând și astăzi numeroase tămăduiri.

Sfântul Artemie a fost duce al Alexandriei în vremea împăratului Constantin cel Mare (306-337). El și-a întărit credința în Hristos după ce a văzut pe cer semnul Sfintei Cruci, descoperit lui Constantin, că semn prin care va ieși biruitor în lupta cu Maxentiu

.După moartea fiului lui Constantin, a urmat la tron împăratul Iulian Apostatul (361-363). În timpul acestuia au fost persecutați mulți creștini. Artemie, privind la chinurile sfinților și auzind cum era hulit Hristos, i-a spus lui Iulian: „Pentru ce, o, împărate, chinuiești fără omenie pe bărbațîi cei nevinovați și sfinții lui Dumnezeu și ii silești să se depărteze de la dreapta credință?”

Iulian, plin de manie la auzul acestor cuvinte, a poruncit să fie torturat. Îngerul Domnului I s-a arătat în temniță, l-a întărit în răbdarea chinurilor și i-a adus vindecare de răni în chip minunat.

Împăratul a poruncit taietorilor de piatră să despice o piatră mare și să-l pună pe Artemie spre chinuri între cele două bucăți. După o zi și o noapte petrecute între cele două pietre, Iulian a poruncit că Artemie să fie scos. Minune. Deși avea față turtită, ochii căzuți, pentru că era strâns că o scândură, putea să umble și să vorbească.

A trecut la cele veșnice prin tăierea capului, în anul 362.

Troparul Sfântului Mare Mucenic Artemie

Luptând, preafericite, cu chinurile cele de multe feluri, ca un tare diamant ai rușinat pe Pâravatul. Căci, de piatră mare zdrobindu-te pentru PiatrA Hristos și rănindu-te, ai primit cununa muceniciei, Sfinte Mare Mucenice Artemie.

Slavă Celui Ce te-a întărit pe ține; Slavă Celui Ce te-a încununat; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul Sfântului Mare Mucenic Artemie

Pe mucenicul cel cu dreaptă credință și purtătorul de cunună, care a ridicat semn de biruință împotriva vrăjmașilor, adunându-ne toți, să-l lăudăm cu cântări după vrednicie, pe marele între mucenici, Sfântul Artemie, care este bogat dătător de minuni. Căci se roagă Domnului pentru noi toți.

 Sfântul Mucenic Artemie
Sfântul Mucenic Artemie

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfinților Mucenici Evor și Evnoi;- Sfintei Cuvioase Matroana din Hios;- Sfântului Cuvios Gherasim cel Nou;- Sfinților Mucenici Zevina, Ghermano, Nichifor și Antonin;- Sfintei Mucenițe Manato, fecioara;- Cinstirii Icoanei Maicii Domnului din Philermos.

Mâine, facem pomenirea Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion, Sofronie și Sfântul Mucenic Oprea.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.