Sfântul Mucenic Mamant
Sfântul Mucenic Mamant
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox. 2 septembrie, 2023. Sfântul Mucenic Mamant

Sfântul Mucenic Mamant s-a născut în Paflagonia (Asia Mică), din părinți creștini. Theodot și Rufina, părințîi acestuia, pentru că nu au lepădat credința în Hristos, au fost întemnițați.

Astfel, Sfântul Mamant s-a născut în închisoare. Tatăl sau moare înainte că acesta să se nască, iar mama să a trecut la cele veșnice după ce l-a născut.

Un înger i se descoperă unei femei creștine, Amînă, și îi poruncește să meargă la temniță și să-l ia pe Mamant.Mamant nu a grăit până la vârstă de cinci ani, iar când a împlinit această vârstă, primul cuvânt pe care l-a rostit a fost „Mama”. Amână, văzând că deseori copilul își strigă mama, i-a pus numele Mamant.

În vremea domniei lui Aurelian a fost o crudă prigoană împotriva creștinilor. Nu au fost iertați nici copiii. Astfel, Mamant la vârstă de cincisprezece ani ajunge înaintea împăratului și i se cere să renunțe la credință în Hristos.

Mamant refuză și este supus la multe chinuri: biciuire, ardere cu făclii, că în cele din urmă să fie aruncat în mare. Un înger al Domnului l-a scos din mare și l-a dus pe un munte de lângă Cezareea. Aici fiarele sălbatice s-au îmblânzit datorită rugăciunilor acestuia.

Descoperit de persecutori, este adus din nou la judecată și ucis.

Troparul Sfântului Mucenic Mamant

Doamne, Mamant, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfinților și Drepților Eleazar și Fineas, preoți ai Vechiului Legământ;- Sfinților 3.628 de Mucenici din Nicomidia;- Sfântului Ierarh Ioan Postitorul, patriarhul Constantinopolului (582-595);- Sfântului Diomid;- Sfinților Mucenici Aitala și Amun.Mâine, facem pomenirea Sfântului Mucenic Antim, episcopul Nicomidiei.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.