Sfântul Leon, Papă al Romei
Sfântul Leon, Papă al Romei
Social Ultima Ora

Calendar creștin ortodox, 18 februarie, 2021. Sfantul Leon, Papă al Romei

Papa Leon I este unul dintre sfințîi Bisericii nedespărțite ai primului mileniu creștin, pe care ii regăsim în Calendarul Ortodox. Leon s-a născut în Italia într-o familie creștină.

Ajungând arhidiacon al Papei Sixt al III-lea, după moartea acestuia, Leon a fost numit Papa al Romei. Papa Leon I a fost cel care a salvat orașul de la distrugere, atunci când Attila și hunii săi s-au apropiat de Roma. Sfântul, intampinandu-i îmbrăcat în veșmintele arhieresti, a reușit să negocieze cu Attila, făcându-l să se retragă.

Sfântul Leon s-a afirmat și că apărător al dreptei credințe împotriva ereziei lui Eutihie și Dioscor. În cadrul celui de-al Patrulea Sinod Ecumenic de la Calcedon, ținut în anul 451, a fost citită și epistolă Sfântului Leon, în care el susținea cu tărie, cele două lucrări și cele două voințe în Hristos.

A trecut la Domnul în anul 461.

Îndreptătorule al Ortodoxiei, învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu și al curăției și luminatorule al lumii, podoabă călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Leon, înțelepte, cu învățăturile tale pe toți i-ai luminat.

Alăuta duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.

Tot în această zi facem pomenirea:

– Sfinților mucenici Leon și Parigoriu;

– Preacuviosului Agapit;

– Sfântului mucenic Piuliu;- Sfântului Nicolae, Patriarhul Georgiei

Mâine, 19 februarie, facem pomenirea Sfinților Apostoli Arhip, Filimon și Apfia.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.