Calendar creștin-ortodox 16 februarie 2020. Sfinții Mucenici Pamfil și Valentin 1
Breaking News Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox 16 februarie 2020. Sfinții Mucenici Pamfil și Valentin

Patimirea celor doisprezece Sfinți Mucenici: Pamfil preotul, Valentin diaconul, Pavel, Porfirie și ceilalți

Acești doisprezece mucenici din Cezareea Palestinei, s-au mutat la Domnul la anul 308, în urmă persecuțiilor din timpul domniei lui Dioclețian.

Pamfil, primul dintre ei, era preot al acestei cetăți. Se ocupă cu îndreptarea textului Noului Testament, curățîndu-l de greșelile diverșilor copiști. El însuși copia Sfânta Scriptură și o dădea celor care o doreau.

Cel de-a doilea a fost bătrânul diacon Valentin. Acesta era o autoritate recunoscută în Sfintele Scripturi, pe care le cunoștea pe de rost.

Cel de-al treilea, Pavel, în timpul unei persecuții anterioare fusese aruncat în foc pentru credință lui în Hristos.

Aceștia, după diferitele chinuri la care au fost supuși de către guvernatorul Urban, au stat în temniță timp de doi ani, până când a ajuns la guvernare Firmilian. Alături de ei au fost întemnițați cinci frați, care se născuseră în Egipt și care se întorceau în țară lor după ce fuseseră siliți să muncească în minele din Cilicia. La porțile Cezareei cei cinci au declarat că sunt creștini și au fost aduși în față judecății.

Întrebați fiind  „care sunt numele voastre și din ce neam sunteți?” – ei au răspuns: „Numele păgâne date de maică noastră noi le-am lepădat, și ne-am numit în loc Ilie, Isaia, Ieremia, Samuil și Daniil.” Întrebați fiind, „Care este patria voastră?” – ei au răspuns: „Ierusalimul cel de Sus.”

Cei opt mărturisitori au fost scoși din temniță și decapitați, iar după ei a fost ucis și tânărul Porfirie, care a încercat să ingoape trupurile mucenicilor. Pe Porfirie prigonitorii l-au îngropat de viu, că și pe Seleuc, care mai înainte fusese ofițer, și care se apropiase să sărute picioarele mucenicilor.

De asemenea, tot acum au dobândit moarte mucenicească, Teodul și Iulian, care, în timpul înmormântării mucenicilor au sărutat sfintele lor moaște.

Tot în această zi facem pomenirea:  – Sfinților mucenici cei din Martiropole, și a preacuviosului Măruță; – Cuviosului Flavian; – Sfântului Flavian, patriarhul Constantinopolului. – Sfântului cuvios Româno cel din Carpenisia;

Mâine, 17 februarie, facem pomenirea Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron și a Sfintei Mariamna.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.