Onisim a fost unul dintre cei 70 de Apostoli ai Mântuitorului. În tinerețe a fost rob al lui Filimon, un creșțîn din orașul Colose. Onisim, gresindu-i acestuia, a fugit la Roma, unde va fi întemnițat alături de Sfântul Apostol Pavel.
De la „Apostolul neamurilor”, a auzit Onisim Evanghelia mântuirii, și tot de la el, a primit Sfântul Botez. Deoarece Sfântul Apostol Pavel a fost cel care îl adusese mai înainte pe Filimon la dreapta credință, a mijlocit împăcarea între acesta și Onisim. În acest sens, ne stă mărturie epistolă să către Filimon, care constituie cea mai scurtă carte cuprinsă în Sfânta Scriptură.
Iată ce îi scrie Sfântul Apostol Pavel lui Filimon: „Te rog pe ține pentru fiul meu, pe care l-am născut fiind în lanțuri, Onisim, cel ce altădată nu-ți era de folos, dar acum și ție și mie de folos. Pe acesta ți l-am trimis, pe el însuși, adică inima mea, primește-l.
Eu voiam să-l țîn la mine că, în locul tău, să-mi slujească mie, care sunt în lanțuri pentru Evanghelie, dar n-am voit să fac nimic fără încuviințarea ta, că fapta ta cea bună să nu fie că de silă, ci de bunăvoie.
Căci poate pentru aceea a fost despărțit de ține câtva timp, că veșnic să fie al tău, dar nu că rob, ci mai presus de rob, că un frate iubit, mai ales pentru mine, dar cu atât mai vârtos pentru ține, și după trup, și în Domnul. Deci, dacă mă socotești părtaș cu ține, primește-l pe el că pe mine” (Filimon 10-17). În urmă acestei epistole, Filimon l-a primit pe Onisim că pe un frate, eliberându-l de robie.
Mai târziu, Onisim a fost numit episcop de Apostolii înșiși, primind scaunul episcopal al Efesului. În urma persecuțiilor din timpul domniei împăratului Traian, Onisim, a fost arestat și dus la Roma.
Aici a fost întemnițat, și, într-un sfârșit, ucis prin decapitare. Tradiția a consemnat faptul că o femeie bogată i-a luat trupul și l-a așezat într-o raclă de argint, inmormântându-l cu cinste la anul 90.
Troparul Sfântului Apostol Onisim
Apostole Sfinte, Onisim, roagă-L pe milostivul Dumnezeu să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.
Tot în această zi facem pomenirea:
– Icoanei Maicii Domnului din Vilnius;- Sfântului Ierarh Sigfrid, Luminatorul Suediei;
– Sfântului Mucenic Maior;
– Sfântului Eusebiu;
– Sfântului Antim din Chioș;
Mâine, 16 februarie, facem pomenirea Sfinților Mucenici: Pamfil, Valent, Pavel, Seleuc, Porfiriu, Iulian, Teodul, Ilie, Ieremia, Isaia, Samuil și Daniil.