Sfântul Apostol Onisim
Sfântul Apostol Onisim
Breaking News Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox 15 februarie 2020. Sfântul Apostol Onisim

Sfântului Apostol Onisim, unul din cei șaptezeci de apostoli.

În Colose, cetatea Frigiei, trăia un bărbat vestit și cu dregătorie, anume Filimon. Acesta a crezut în Hristos și s-a învrednicit mai pe urmă de treaptă episcopiei, apoi s-a numărat și în ceață celor 70 sfinți apostoli. La Filimon, mai înainte de apostolia lui, se află un rob, anume Onisim.

Acesta, greșind stăpânului sau și temându-se de pedeapsa, a fugit de la dansul și s-a dus la Roma, unde, aflând pe Sfântul Apostol Pavel în legături, a auzit de la dansul sfânta propovaduire și, învățând sfânta credință în Domnul nostru Iisus Hristos, a fost botezat de Apostolul Pavel, căruia acum îi slujea în Roma, împreună cu sfântul Tihic și îi era lui de trebuință în acea slujba.

Apoi Sfântul Apostol Pavel, trimițând pe Sfântul Tihic cu scrisoarea să la coloseni, a trimis pe dansul și pe acest Sfânt Onisim, precum scrie la sfârșitul epistolei: „Pe toate cele despre mine le va spune vouă Tihic, iubitul frate, credinciosul slujitor și împreună ajutător întru Domnul, pe care l-am trimis la voi că să cunoască cele despre voi și să va spună toate cele de aici”.

Onisim a fost unul dintre cei 70 de Apostoli ai Mântuitorului. În tinerețe a fost rob al lui Filimon, un creșțîn din orașul Colose. Onisim, gresindu-i acestuia, a fugit la Roma, unde va fi întemnițat alături de Sfântul Apostol Pavel. De la „Apostolul neamurilor”, a auzit Onisim Evanghelia mântuirii, și tot de la el, a primit Sfântul Botez.

Deoarece Sfântul Apostol Pavel a fost cel care îl adusese mai înainte pe Filimon la dreapta credință, a mijlocit împăcarea între acesta și Onisim. În acest sens, ne stă mărturie epistolă să către Filimon, care constituie cea mai scurtă carte cuprinsă în Sfânta Scriptură.

Iată ce îi scrie Sfântul Apostol Pavel lui Filimon: „Te rog pe ține pentru fiul meu, pe care l-am născut fiind în lanțuri, Onisim, cel ce altădată nu-ți era de folos, dar acum și ție și mie de folos. Pe acesta ți l-am trimis, pe el însuși, adică inima mea, primește-l.

Eu voiam să-l țîn la mine că, în locul tău, să-mi slujească mie, care sunt în lanțuri pentru Evanghelie, dar n-am voit să fac nimic fără încuviințarea ta, că fapta ta cea bună să nu fie că de silă, ci de bunăvoie. Căci poate pentru aceea a fost despărțit de ține câtva timp, că veșnic să fie al tău, dar nu că rob, ci mai presus de rob, că un frate iubit, mai ales pentru mine, dar cu atât mai vârtos pentru ține, și după trup, și în Domnul.

Deci, dacă mă socotești părtaș cu ține, primește-l pe el că pe mine” (Filimon 10-17). În urmă acestei epistole, Filimon l-a primit pe Onisim că pe un frate, eliberându-l de robie.

Mai târziu, Onisim a fost numit episcop de Apostolii înșiși, primind scaunul episcopal al Efesului. În urmă persecuțiilor din timpul domniei împăratului Traian, Onisim, a fost arestat și dus la Roma. Aici a fost întemnițat, și, într-un sfârșit, ucis prin decapitare. Tradiția a consemnat faptul că o femeie bogată i-a luat trupul și l-a așezat într-o raclă de argint, inmormantandu-l cu cinste la anul 90.

Troparul Sfântului Apostol Onisim

Apostole Sfinte, Onisim, roagă-L pe milostivul Dumnezeu să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

Tot în această zi facem pomenirea: – Icoanei Maicii Domnului din Vilnius;

– Sfântului Ierarh Sigfrid, Luminatorul Suediei;

– Sfântului Mucenic Maior; – Sfântului Eusebiu; – Sfântului Antim din Chios; Mâine, 16 februarie, facem pomenirea Sfinților Mucenici: Pamfil, Valent, Pavel, Seleuc, Porfiriu, Iulian, Teodul, Ilie, Ieremia, Isaia, Samuil și Daniil. Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.