Calendar creștin-ortodox 14 iulie 2018. Sfântul apostol Achila
Calendar creștin-ortodox 14 iulie. Sfântul Apostol Achila
Ultima Ora #calendar-ortodox Social

Calendar creștin-ortodox 14 iulie 2020. Sfântul Nicodim Aghioritul

Sfântul Nicodim Aghioritul este praznuit pe 14 iulie. Sfântul Nicodim Aghioritul s-a născut în anul 1749 în orașul Naxos, situat în sud-estul arhipelagului Ciclade din Marea Egee. Până la intrarea în monahism, s-a numit Nicolae Kallivurtzis.

La vârstă de 16 ani este trimis la Smirna, pentru a deprinde învățătură dascălului Ierotei. Aici a învățat latină și franceză, devenind un bun cunoscător al Sfinților Părinți, al aghiografiei și sfintelor canoane.

În anul 1770, după terminarea studiilor, Nicolae se întoarce la Naxos, unde mitropolitul Antimos îl angajează secretar. La 26 de ani, după câteva vizite în Sfântul Munte, întră în monahism, la Mănăstirea Dionisiu. După doi ani de ascultare, este tuns rasofor și primește numele de Nicodim.Episcopul Macarie al Corintului îi va cere să corecteaze și să pregătească pentru tipar „Filocalia”.

Este tipărită în anul 1782, în Veneția. Numărul de autori patristici cuprinși în colecție este de 36 și acoperă o perioada de unsprezece secole: IV-XV. Tot la cerearea acestuia revizuiește și Everghetinosul și Despre Împărtășania necontenită.Datorită dorinței de a se dărui total rugăciunii în liniște, Sfântul Nicodim Aghioritul părăsește Mănăstirea Dionisiu și se retarge într-o chilie aproape de Haries.

Dorește să între în obștea Cuviosului Paisie Velicikovski, însă, nu reușește să ajungă în Moldova din cauza unei furtuni. Înțelege din acesta întâmplare că Dumnezeu avea alt plan cu el  și merge să viețuiască într-o chilie din Capsala, din zona pustniceasca între Karies și Mănăstirea Pantocrator, unde va copia multe manuscrise.

Apoi se retrage într-o insula aproape pustie lângă Eubeea, în anul 1782.Aici, la cererea vărului sau, Episcopul Ierotei din Euripos, Sfântul Nicodim a scris „Manualul sfaturilor bune”, sau „Pază celor cinci simțiri”. El învață cum se poate dezrobi mintea (nous) de înlănțuirea plăcerilor simțurilor, pentru a-i permite înălțarea prin rugăciunea inimii la cugetările duhovnicești ale contemplației.

Revine în Sfântul Munte și i se încredințează traducerea și editarea operelor complete ale Sfântului Simeon Noul Teolog. A redactat și un „Îndreptar de spovedanie” care este folosit regulat în Biserica Greacă de azi. El a publicat, de asemenea, două opere adaptate după vestitele cărți duhovnicești din Apus, adică „Războiul nevăzut” de Lorenzo Scuppoli (1589) și „Deprinderi duhovnicești”, care au cunoscut până în zilele noastre un mare ecou.

Precizăm că dacă Sfântul Nicodim Aghioritul a folosit literatură spirituală apuseană, această nu a afectat învățătură lui ortodoxă.Ieromonahul Agapie din Peloponez i-a propus Sfântului Nicodim să traducă o antologie a Sfintelor Canoane.

După doi ani de muncă a terminat această opera, pe care a numit-o „Pidalion”. Această lucrare a fost editată prima dată la Leipzig, în anul 1800, însoțită de binecuvântarea sfântului sinod și a patriarhului ecumenic. În limba română a apărut tradus în anul 1844 la Mănăstirea Neamț.

Amintim că Sfântul Nicodim a corectat și pregătit pentru tipar scrierile complete ale Sfântului Grigorie Palama, însă lucrarea a fost distrusă la Viena, în timpul războiului.

A trecut la cele veșnice pe 14 iulie, 1809. Tomosul de canonizare al Sfântului Nicodim Aghioritul a fost emis de patriarhul ecumenic Atenagora I împreună cu membrii Sinodului pe 31 mai 1955.

 

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Apostol Achila

– Sfântului Mucenic Just

Sfântului Cuvios Onisim, făcătorul de minuni

– Sfântului Ilarie

– Sfântului Mucenic Petru cel Nou

– Sfântului Mucenic Iraclie

Mâine, facem pomenirea Sfinților Mucenici Chiric și Iulita.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.