Calendar creștin-ortodox 14 februarie 2020. Sfinții Cuviosi Auxențiu, Maron și Avraam 1
Breaking News Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox 14 februarie 2020. Sfinții Cuviosi Auxențiu, Maron și Avraam

Sfântul Cuvios Auxențiu (Auxentie)

Cuviosul Auxențiu a fost nobil la curtea împăratului bizantin Teodosie cel Mic. Acesta îmbracă haina monahală și părăsește Constantinopolul stabilindu-se pe un munte, lângă Calcedon, care mai târziu avea să se numească Muntele lui Auxentiu.

Dorința sa, era de a  rămâne ascuns de ochii oamenilor, pentru a se linișți prin rugăciune și nevoință, însă, niște păstori, l-au descoperit, mărturisind și locuitorilor din satele învecinate, despre viață sfânta a cuviosului. Astfel, oamenii au început să-l caute, aducând bolnavi cuviosului pentru a-i vindecă.

Dumnezeu a tămăduit prin rugăciunile Sfântului Auxentiu mulți orbi, leproși, ologi și demonizați. Ca nu cumva oamenii să-i atribuie minunile pe care le lucra Dumnezeu prin el,  sfântul proceda în modul următor: fie le cerea tuturor celor prezenți să se roage lui Dumnezeu împreună cu el pentru bolnav; fie mai întâi întărea credința în cei prezenți, arătându-le că Dumenezeu le va face lor după credința lor; fie, se ruga deasupra bolnavului rostind cuvintele „Te vindecă pe ține Domnul și Dumnezeul nostru lisus Hristos”.

Sfântul Auxentiu a fost unul din Părinții celui de-al Patrulea Sinod Ecumenic din Calcedon, din anul 451. S-a mutat la Domnul în anul 470.

Troparul Cuviosului Auxențiu

Locuitor puștiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Auxentiu; și cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereșți daruri luând, vindeci pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la ține cu credință. Slavă Celui ce ti-a dat ție putere; slavă Celui ce te-a încununat pe ține; slavă Celui ce lucrează prin ține tuturor tămăduiri.

Tot astăzi facem pomenirea:

– Cuviosului Maron;

– Cuviosului Avraam;

– Sfântului Filimon;

– Cuviosului Gheorghe;

Mâine, 15 februarie, facem pomenirea Sfântului Apostol Onisim; Sfântului Mucenic Maior; Cuviosului Eusebiu.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii