Calendar creștin-ortodox, 13 ianuarie: Sf. Mc. Ermil şi Stratonic
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 13 ianuarie, 2021. Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic

Sfinții Ermil și Stratonic au trăit în ținutul Iliricului și al Dunării de Mijloc, în timpul persecuțiilor declanșate de împăratul Licinius (230-325).

Diaconul Ermil a fost chemat înaintea împăratului că să dea mărturie despre necinstirea idolilor. Sfântul Ermil, ajuns în față împăratului, a spus că slujește numai Dumnezeului nevăzut, nu zeităților surde și neînsuflețite, făcute de mâini omenești, din lemn ori din pietre, despre care „mai curând te apucă râsul cât de neputincioase sunt, iar nu să te închini lor”. În urmă acestei mărturisiri, împăratul a poruncit să fie bătut peste față cu un bici de metal și să fie întemnițat.

După trei zile de stat în temniță, este întrebat dacă refuză închinare la Hristos. Pentru că nu se leapădă de cinstirea lui Hristos, este supus altor chinuri, printre care și ruperea pantecelui cu unghii de fier.

În urma acestor pătimiri, temnicerul Stratonic a simțit prin Duhul Sfânt durerea lui Ermil și s-a îngrijit de rănile acestuia.

Este văzut de un ostaș și părat împăratului că se ocupă de vindecarea lui Ermil. Împăratul, văzând că cei doi nu leapădă credință în Hristos, a poruncit să fie omorâți. Au primit moartea mucenicească, în ziua de 13 ianuarie 303, la 3 kilometri de orașul Singidunum (Belgradul de azi).

Troparul Sfinților Mucenici Ermil și Stratonic

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevointele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că avnd puterea Ta pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioasele indrazniri.

Pentru rugăciunile lor mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot în această zi, facem pomenirea:- Sfântului Cuvios Iacob din Nisibe;- Sfinților Mucenici Pahomie și Papirin;- Sfântului Mucenic Atanasie;- Sfântului Cuvios Maxim Cavsocalivitul.

Mâine, 14 ianuarie, facem pomenirea Sfinților Părinți uciși în Sinai și Rait.

calendariortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.