Calendar creștin-ortodox 12 iulie 2018. Cinstirea Sfintei Icoane Prodromiţa de la Muntele Athos
Ultima Ora Social

Calendar creștin-ortodox 12 iulie 2020. Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromița; Sfânta Veronica; Sfântul Paisie Aghioritul; Sfinții Mucenici Proclu și Ilarie

Icoana Maicii Domnului numită Prodromița este una dintre icoanele făcătoare de minuni, păstrate în Schitul românesc Prodromu, în Sfântul Munte Athos. Prăznuirea acestei icoane are loc în fiecare an, pe dată de 12 iulie, cu priveghere de întreagă noapte.

Schitul Prodromu mai păstrează și alte icoane făcătoare de minuni, printre care: icoană Sfântului Ioan Botezătorul și icoană Maicii Domnului Apărătoarea de Foc. Prodromița este una dintre icoanele nefăcute de mâna omenească, ci anume zugrăvite în chip minunat, prin dumnezeiască randuire. Icoană a fost zugrăvită în chip minunat, în anul 1863, în Țară Românească.

Troparul Icoanei Prodromita

Născătoare de Dumnezeu pururea Fecioara, sfintei și dumnezeieștii icoanei tale cu dragoste și cu credință închinându-ne, o sărutăm mulțumind; căci prin ea celor credincioși dăruiești cu adevărat tămăduiri sufletelor și trupurilor.

Pentru aceasta grăim către ține: Slavă fecioriei tale, slavă milostivirii tale, slavă purtării tale de grijă, ceea ce ești una binecuvântată!

Sfinții Proclu și Ilarie s-au născut în cetatea Calipt din Asia. Ei au luat mucenicia în vremea împăratului Traian (98-117). Proclu era unchiul lui Ilarie și pentru că a mărturist că este creștin a fost supus la multe chinuri.”Care este neamul tău?” l-a întrebat judecătorul pe Proclu.

Iar Procul i-a zis: „Neamul meu este Hristos, iar nădejdea mea Dumnezeu.” Când judecătorul -a amenințat cu schingiuirile, Proclu a zis: „Dacă tu, judecatorule, te temi să nu calci porunca împăratului tău, de frică morții acesteia trupești cu care ești amenințat, oare cu atât mai mult nu suntem datori noi creștinii să ne temem a calcă porunca lui Dumnezeu, de frică să nu cădem în moartea cea veșnică!”

Calendar creștin-ortodox 12 iulie 2020. Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromița; Sfânta Veronica; Sfântul Paisie Aghioritul; Sfinții Mucenici Proclu și Ilarie 1
Calendar creștin ortodox. 12 iulie 2019. Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromita

În vreme ce Proclu era torturat, a venit și Ilarie înaintea judecătorului și i-a zis: „Și eu sunt creștin.” După torturi prelungite, Proclu a fost răstignit pe o cruce, iar la trei zile de la moartea unchiului sau, Ilarie a fost decapitat.

Tot în această zi, facem pomenirea:

– Sfintei Veronica;

– Sfântului Paisie Aghioritul;

– Cinstirea Icoanei Maicii Domnului cu trei mâini – Panaghia Tricherousa;

– Sfântului Cuvios Mihail Maleinul;

– Sfântului Mucenic Serapion cel Nou;

– Sfinților Mucenici Andrei Stratilatul, Faust și Mina;

– Sfântului Mucenic Mamant.

Sursa calendar crestinortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.