Sfânta Teodora din Alexandria
Calendar creștin ortodox. 11 septembrie 2019. Sfânta Teodora din Alexandria
Ultima Ora Social

Calendar creștin ortodox. 11 septembrie 2019. Sfânta Teodora din Alexandria

Sfanta Teodora fiind casatorita si cazand in adulter, constientizand starea de pacat, a luat decizia de a se inchinovia la o manastire de calugari. Taindu-si parul si imbracand haine barbatesti s-a inchinoviat in manastirea Octodecatos, luandu-si numele de Teodor.

A uimit obstea de monahi cu nevointele, cu postul si lacrimile de pocainta. O tanara de o moralitate indoielnica a acuzat, pe nedrept pe „Teodor” ca a lasat-o insarcinata. Monahul nu a incercat sa se dezvinovateasca primind sa plece din manastire. Sfanta a petrecut sapte ani intr-o padure pustie, crescand copilul acelei femei.In tot acest timp a biruit prin rugaciune toate ispitele venite din partea diavolului. Dupa sapte ani, staretul manastirii l-a primit inapoi in manastire pe monahul „Teodor”. Dupa doi ani el a decedat si abia atunci toti fratii au vazut ca el era de fapt femeie. Un inger al Domnului i-a descoperit atunci egumenului taina despre Sfanta Teodora.

Sotul Sfintei, dupa inmormantarea acesteia, a ales sa vietuiasca pusticeste in chilia sotiei lui pana la moarte. Sfanta Teodora din Alexandria s-a mutat la Domnul in anul 490.Cuviosului Eufrosin bucatarul

Sfantul Eufrosin Bucatarul este praznuit de Biserica Ortodoxa pe 11 septembrie. Acesta a trait in secolul al IX-lea intr-o manastire din Palestina. Ascultarea sa ca monah era aceea de bucatar. Pentru smerenia sa si pentru dragostea pe care le manifesta in aceasta ascultare de bucatar, Dumnezeu a lucrat o minune, ingaduind ca acesta sa fie vazut in Rai de catre un alt parinte din manastire. Citim, in acest sens in Sinaxar ca, in vedenie, apropiindu-se de Eufrosin preotul, l-a intrebat: „Frate, Eufrosine, ce este aceasta? Nu cumva acesta este raiul?” Raspuns-a Eufrosin: „Asa este, parinte, raiul lui Dumnezeu este”. Iarasi l-a intrebat preotul: „Dar tu cum te-ai aflat aici?” Raspunse acest bucatar, Eufrosin: „Pentru bunatatea cea mare a lui Dumnezeu sunt salasluit ca sa locuiesc aici, pentru ca locasul alesilor lui Dumnezeu este acesta”. Si a zis preotul: „Nu cumva ai vreo stapanire peste frumusetile acestea?” Si a zis Eufrosin: „Pe cat pot, pe atata dau dintr-acestea pe care le vezi”. Zis-a lui preotul: „Oare poti sa-mi dai mie ceva dintr-acestea?” Si i-a grait Eufrosin: „Cele ce poftesti, ia-le cu darul Dumnezeului meu”. Atunci preotul a aratat cu mana spre mere si luand Eufrosin trei mere, le-a pus in basmaua preotului, zicandu-i: „Primeste cele ce ai cerut si te indulceste”.

Tot in aceasta zi facem pomenirea:Sfintilor Mucenici Diodor, Diomid si Didim;Sfintei Mucenite Ia;Sfintilor Dimitrie si Evantia sotia sa si Dimitrian fiul lor;

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.