Calendar creștin ortodox. 11 iunie 2019. Sfântul Luca al Crimeei
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 11 iunie, 2023. Sfântul Apostol Vartolomeu; Sfântul Luca al Crimeii

Sfântul Luca al Crimeei s-a născut în dată de 27 aprilie 1877 și a trecut la cele veșnice în ziua de 11 iunie 1961. Sfintele sale Moaște, izvoratoare de bun miros și tămăduitoare, se află în orașul Sinferopol, din Crimeea.

În pofida terorii regimului bolșevic, Sfântul Luca al Crimeei,  a refuzat în mod categoric să facă operații fără a avea în sala icoană Maicii Domnului. Pentru dragostea și credință lui în Iisus Hristos, el a pătimit mult în temnițele comuniste.

Troparul Sfântului Luca al Crimeei

Pe lauda doctorilor şi mândria Simferopolului, pe alesul ierarh al lui Hristos şi ocrotitorul Mănăstirii Dovra, pe Sfinţitul Luca Doctorul să-l lăudăm cu imnuri duhovniceşti şi cu sfinte cântări, că izvorăşte din belşug darurile vindecărilor.

Sfântul Vartolomeu

Sfântul Vartolomeu a fost unul dintre cei doisprezece ucenici ai lui Hristos. Împreună cu Sfântul Apostol Filip și Mariami, sora acestuia, au fost prezenți în cetățile din Siria și Asia de Sus, vestind învățătură lui Hristos. Sfântul Filip a fost martirizat de către conducătorul cetății, în cetatea Ierapole din Frigia.

Mariami a ajuns în Licaonia, iar Sfântul Vartolomeu în Arabia, Persia și apoi în India, unde a întemeiat mai multe biserici. A ajuns apoi în Armenia, unde i-a botezat pe mulți, printre care și pe împăratul armean, Polimie. Dar din porunca fratelui împăratului, Astiagis, a fost prins și i s-a tăiat capul.

Creștinii au luat trupul sfântului și l-au îngropat cu cinste într-un sicriu de plumb. Pentru că la sfintele lui moaște se săvârșeau multe minuni, paganii au luat sicriul și l-au aruncat în mare.

Dar apa marii l-a purtat până în Insula Lipara, unde Episcopul Agathon, după o descoperire făcută în vis, a mers și l-a întâmpinat la marginea marii, apoi l-a luat și l-a înmormântat cu cinste în biserica. După un timp, sfintele sale moaște au ajuns la Benevento, iar de acolo, la Roma.

Sfântul Vartolomeu
Sfântul Vartolomeu

Troparul Sfântului Apostol Vartolomeu

Apostole sfinte Vartolomeu, roagă pe milostivul Dumnezeu, că să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Axion Estin”;- Soborului Arhanghelului Gavriil din Adin;- Sfântului Mucenic Teopempt împreună cu alți patru;- Sf. Neanisi;- Sfântul Varnaba.- Sfântului Luca al Crimeii

Mâine, facem pomenirea Sfinților Cuviosi Onufrie cel Mare și Petru Atonitul.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.