Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf
Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 10 decembrie 2020. Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf

Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf au trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea.

Sfinții Mina și Ermoghen s-au născut amândoi la Atena. Aceștia au locuit însă în Bizanț fiind în slujba împăratului Maximian.

Mina, vestit pentru marea să învățătură și darul elocinței a fost trimis de către  împărat la Alexandria pentru a restabili liniștea orașului.

Sfântul Mina a mers și a restabilit cu adevărat ordinea, dar pe creștini i-a lăsat în pace, declarându-se creștin. Aflând despre ceea ce s-a întâmplat, împăratul l-a trimis pe prefectul Ermoghen pentru a-l convinge pe Mînă să renunțe la credință creștină, și pentru a-i persecută pe creștini.

Ermoghen a împlinit ordinul împăratului: el l-a adus pe Sfântul Mînă înaintea judecătorului, i-a tăiat picioarele și limba, i-a scos ochii, apoi l-a aruncat în închisoare. Dar acolo S-a pogorât la Sfântul Mînă tamaduindu-l, Domnul Iisus Hristos.

Văzându-l pe Sfântul Mina vindecat cu desăvârșire, Ermoghen s-a convertit și el la creștinism,  fiind  botezat de Sfântul Mina.

Ermoghen a propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu și a fost numit Episcop al Alexandriei. Împăratul i-a supus pe amândoi la chinuri, pe care sfinții le-au îndurat. Privind la vitejia celor doi mărturisitori și la minunile pe care le lucra Dumnezeu prin ei, secretarul și prietenul Sfântului Mina, pe nume Eugraf, a stat înaintea tribunalului și i-a strigat împăratului:  „Și eu sunt creștin!”.

Auzind această însuși Împăratul l-a decapitat atunci pe Sfântul Eugraf după care a ordonat călăilor să-i decapiteze pe Sfinții Mina și Ermoghen.

Sfintele lor moaște au fost duse în Constantinopol, unde au făcut multe minuni.

Troparul Sfinţilor Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf

Cu înfrânarea omorând pornirile şi îndemnurile cele arzătoare ale patimilor, ucenicii lui Hristos au luat harul de a alunga urmările bolilor celor neputincioşi şi a face minuni, atât în viaţă, cât şi după moarte.

Minune uimitoare cu adevărat! Că oase goale izvorăsc tămăduiri. Slavă Ţie, Singurului Dumnezeu şi Ziditorului.

Condacul Sfinţilor Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf

Ca nişte stele strălucitoare aţi împuţinat în chip desăvârşit noaptea credinţei în idoli şi aţi luminat inimile credincioşilor cu lumina cunoştinţei de Dumnezeu şi i-aţi arătat vase cinstite ale Duhului.

Pentru aceasta lăudăm sfântă pomenirea voastră, mucenicilor preamăriţi.

Tot astăzi, facem pomenirea:

–  Sfântului Ghemel;

– Cuviosului Părintelui nostru Toma Defurchinu;

– Sfântului Mucenic Teotecn;

– Sfântului Mucenic Marian;

– Sfântului Eugeniu;

Mâine, 11 decembrie, sunt pomeniți Cuviosul Stalpnic Daniil și Luca cel Nou.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.