Calendar creștin-orotodox,22 februarie 2021. Aflarea moaștelor sfinților mucenici din Evghenia 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-orotodox,22 februarie 2021. Aflarea moaștelor sfinților mucenici din Evghenia

În timpul împăraților români păgâni, au fost multe persecuții împotriva celor ce credeau în Hristos. Mulți creștini nu au fost îngropați, fiind lăsați pradă fiarelor și păsărilor.

Alți martiri erau luați în taină de credincioșii rămași în viață și înmormântați cu cinste în locuri ascunse, prin case sau prin grădini. În acest fel și în părțile Evgheniei, mai multe moaște de mucenici, au stat acolo vreme îndelungată, neștiute de nimeni, până în timpul arhiepiscopului Toma al Constantinopolului (sec. V).

Între aceste moaște se găseau și cele ale lui Andronic și ale Iuniei, pomeniți de Sfântul Apostol Pavel: „Îmbrățișați pe Andronic și pe Iunia, cei de un neam cu mine și împreună închiși cu mine, care sunt vestiți între apostoli și care înaintea mea au fost în Hristos (Români 16,7).

Aceste sfinte moaște s-au descoperit prin arătarea dumnezeiască ce s-a făcut unui cleric pe nume Nicolae Caligraful. Numele celorlalți mucenici ai lui Hristos cărora le aparțineau acele sfinte moaște sunt cunoscute numai de Dumnezeu.

Împăratul bizantin Andronic al ÎI-lea a clădit o biserica peste moaștele Sfântului Apostol Andronic.

Troparul Sfinților Mucenici din Evghenia

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri.

Pentru rugăciunile lor mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Cuvios Atanasie;- Sfintei Antusa, împreună cu 12 slujitori;- Sfântului Telesfor, episcopul Romei;- Sfântului Mucenic Sinetos;- Sfinților Cuviosi Talasie și Limneu;- Sfântului Cuvios Varadat;- Sfântului Vlasiu, episcopul Romei.

Mâine, 23 februarie, facem pomenirea Sfântului Mucenic Policarp, episcopul Smirnei.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.