Calendar crești-ortodox, 29 noiembrie 2020. Sfinții Mucenici Paramon, Filumen și Valerian 1
Social Ultima Ora

Calendar crești-ortodox, 29 noiembrie 2020. Sfinții Mucenici Paramon, Filumen și Valerian

Sfântul Paramon a trăit în secolul al III-lea, în timpul domniei lui Deciu. Achilin, dregătorul Răsăritului, a poruncit către 370 de creștini să jertfească zeului Poseidon. Pentru că aceștia au refuzat, au fost uciși.

În vremea pătimirii acestora, a trecut pe lână ei Paramon, un creștin, care a strigat către Achilin: „O, cât de mulți drepți sunt înjunghiați fără vină, de necuratul voievod, pentru că nu se închină idolilor lui celor fără de suflet și muți”.

La auzul acestor cuvinte, Achilin a poruncit că Paramon să fie ucis.Înainte de a primi moartea, a fost supus la mai multe chinuri. I s-a smuls limba, apoi i s-au înfipt în toate mădularele trestii. În urmă acestor chinuri, a fost săgetat cu sulițele și astfel, și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Mucenic Filumen;- Sfântului Cuvios Nicolae, arhiepiscopul Tesalonicului;- Sfântului Mucenic Ioan din Persida;- Sfântului Urban, episcopul Macedoniei;- Sfântului Mucenic Valerin;- Sfântului Dionisie, episcopul Corintului;- Cuviosului Pancosmie;- Sfântului Cuvios Pitirun;- Sfântului Fedros.

Mâine, 30 noiembrie, facem pomenirea Sfântului Apostol Andrei (dezlegare la peste). .

Calendar Ortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.