Așa cum se știe, în cursul anului trecut, poetul Laurian Stănchescu (membru al UZPR și al USR) a făcut, către procurorul general al României, Augustin Lazăr,
Ultima Ora Social

Bustul lui Eminescu, sculptat din zăpadă de un pensionar din orașul Galați

Bustul lui Eminescu, sculptat din zăpadă de un pensionar din orașul Galați

Un pensionar din orașul Galați, pasionat de sculptura în zăpadă, a realizat un bust al poetului Mihai Eminescu. Bărbatul spune că face sculpturi în gheață pentru a-i învăța istorie pe copiii din cartier.

Petru Darie realizează în fiecare iarnă cel puțin o statuie din zăpadă și gheață. Sculptorul de 77 de ani spune că prima „operă” în zăpadă a realizat-o în urmă cu aproape 40 de ani și că a reușit să aloce mai mult timp pasiunii sale după ce a devenit pensionar.

Zilele trecute, el s-a apucat de treabă și, pentru că se apropie ziua poetului național, a decis să facă un bust al lui Mihai Eminescu.

„Bustul lui Eminescu l-am făcut prima dată acum 45 de ani, undeva în valea oraşului, avea fetiţa trei ani, se juca în curte cu zăpada, cu copii de vârsta ei. Pe lângă ei m-am apucat să fac un om de zăpada. Până la urmă <hai să-l fac pe Eminescu>. Când am ieşit la pensie, aveam mult timp liber şi m-am gândit să mă apuc din nou de sculptat în zăpada. Îmi place, mă simt liber atunci când modelez zăpada. Trebuie să recunosc că atunci când creez sunt inspirat şi de versurile marelui poet. Preferatele mele sunt poeziile <Pe lângă plopii fără soţ> sau <Luceafărul>”, a explicat sculptorul amator, Petru Darie.

Bărbatul spune că face sculpturi în gheață pentru a-i învăța istorie pe copiii din cartier.

„E un nepereche, un poet nepereche, am adoptat această replică. Şi un om deosebit, păcat că a trăit aşa puţin. Din păcate mulţi copii habar nu au cine a fost Eminescu. Mă gândesc că prin aceste sculpturi le ofer şi o lecţie de literatură”, a povestit Petru Darie.

Pentru că temperaturile variază de la o zi la alta, sculptorul gălățean este nevoit să retușeze în permanență creațiile sale. El este ajutat și de vecini care se mândresc cu sculpturile din fața blocului.

„L-am ajutat pe nea Petrică, în fiecare an trebuie ajutat. Dacă nu-l ajutăm noi, singur nu poate face. E un romantic şi îl apreciem mult. E frumos, de fiecare dată când venim facem poze”, a spus unul dintre vecinii sculptorului.

De-a lungul anilor, gălățeanul a realizat numeroase sculpturi în zăpadă și gheață. Printre cele mai reușite au fost busturile lui Mihai Eminescu și ale domnitorului Al.I.Cuza, dar şi o replică a sculpturii lui Constantin Brâncuși, Cuminţenia Pământului.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.