Bulgaria promite ajutor Japoniei
Ultima Ora Externe

Bulgaria promite ajutor Japoniei

Bulgaria promite ajutor Japoniei

În cadrul turneului său în şase state europene, premierul japonez, Shinzo Abe, s-a întâlnit duminică, la Sofia, cu omologul său bulgar, Boiko Borisov, a cărui ţară deţine în acest semestru preşedinţia Uniunii Europene.

Cei doi şefi de guvern au convenit să îşi continue colaborarea pentru implementarea anticipată a acordului de liber schimb între Japonia şi UE, informează Kyodo.

Abe şi-a anunţat şi intenţia de a lansa o iniţiativă de cooperare în sprijinul ţărilor din vestul Balcanilor, afectate de războiul din fosta Iugoslavie şi angajate în prezent în reforme în vederea aderării la Uniunea Europeană. Guvernul de la Tokyo urmează să desemneze un ambasador cu această misiune, pentru a ajuta Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegrul şi Serbia să îşi atingă mai rapid obiectivul.

„Japonia urmăreşte cu atenţie stabilitatea din regiunea Balcanilor Occidentali”, a afirmat Abe la conferinţa de presă comună cu Borisov, care i-a apreciat iniţiativa.

Shinzo Abe este primul prim-ministru nipon care vizitează Bulgaria, iar Kyodo menţionează că evenimentul are loc după ce UE şi Japonia au încheiat anul trecut negocierile privind un tratat de liber schimb care ar urma să fie implementat la începutul lui 2019 şi care ar crea una din cele mai mari zone economice din lume. Bulgaria este a patra ţară europeană în programul turneului european al lui Abe, după statele baltice – Estonia, Letonia şi Lituania. Următoarele etape sunt cele de la Belgrad şi Bucureşti, iar miercuri urmează revenirea la Tokyo. AGERPRES

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.