Bucureștenii riscă să rămână fără apă caldă. Primăria nu are bani 1
Ultima Ora Social

Bucureștenii riscă să rămână fără apă caldă. Primăria nu are bani

Bucureștenii riscă să rămână fără apă caldă în perioada următoare. Administratorul judiciar al ELCEN a anunțat că Primăria Capitalei nu a plătit subvențiile la energie termică pentru luna ianuarie, iar compania nu își poate plăti furnizorii.

Compania Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, trage un semnal de alarmă cu privire la situația critică din sistemul de termoficare și dă vina pe Primăria Capitalei, pe care o acuză că nu și-a respectat obligațiile de plată prevăzute în OG 36/2006. Sierra Quadrant susține că Primăria nu a virat nici până în prezent subvenția pentru luna ianuarie, în valoare de 175 de milioane de lei.

În lipsa acestor fonduri, ELCEN se vede în imposibilitatea de a plăti restanțele către Romgaz, furnizorul de gaze naturale, ceea ce poate duce la sistarea livrării de materie primă necesară producerii agentului termic. Administratorul judiciar al ELCEN avertizează că refuzul Primăriei de a plăti subvențiile poate duce la falimentul societății de stat.

Concret, dacă Primăria nu plătește subvenția pentru energia termică pentru luna ianuarie, ELCEN se vede în imposibilitatea de a achita facturile pentru gaze naturale către Romgaz, care ar putea să sisteze livrarea de materie primă către producătorul de agent termic. Astfel, ELCEN nu ar mai avea ce să livreze către RADET, distribuitorul de agent termic în Capitală, ceea ce înseamnă că bucureștenii ar putea să rămână fără apă caldă în perioada următoare.

Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant, avertizează că decizia primarului general Gabriela Firea de a băga RADET în faliment poate face ca sistemul de termoficare din București să intre în moarte clinică.

„Dacă doamna Firea şi echipa dânsei au decis ca RADET să intre în faliment, şi acesta este motivul pentru care vedem zilnic că nu se depun toate eforturile pentru a reorganiza această societate, consider că are datoria de a-i anunţa pe bucureşteni şi pe toţi cei implicaţi în acest proces. Toate acţiunile din ultimul timp, inclusiv această tergiversare a plăţii subvenţiei, ne arată că în spate este un simplu joc politic”, a declarat Ovidiu Neacșu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.