Schema de ajutor dedicată industriei cinematografice, un succes la numai șase luni de la lansarea oficială
Zilelor Filmului Românesc / Muestra de Cine Rumano în Sevilia
Ultima Ora Social

Bucharest International Dance Film Festival singura manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans

Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), singura manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, va avea loc în perioada 4 – 8 septembrie, la Bucureşti.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri AGERPRES, tema celei de-a cincea ediţii a BIDFF – „The Network”/”Reţeaua” – marchează începutul unei noi faze de dezvoltare a festivalului, atât prin integrarea în programarea oficială a filmelor din mai multe genuri, pentru diverse categorii de public, realizate de regizori de film, coregrafi, artişti vizuali, animatori şi muzicieni, cât şi prin iniţierea unui laborator de dezvoltare de proiecte cinematografice dedicat scenariilor de mediu şi lungmetraj care se află în prima fază de creaţie.

„Ne dorim să conectăm artişti, producători, selecţioneri şi jurnalişti care chestionează viitorul corpului, printr-o manifestare artistică în care hibridizarea devine un pilon important pentru inovaţie. Pe de altă parte, vrem să avem o perspectivă cât mai realistă la nivel internaţional în ceea ce priveşte mijloacele de producţie ale unui film de dans, hot spot-urile creative şi colaborările din interiorul comunităţii din care facem parte”, a declarat Simona Deaconescu, director artistic, citată în comunicat.

Secţiunea competiţională a festivalului, care cuprinde scurtmetraje şi proiecte cinematografice în dezvoltare, va oferi premii pentru Cel mai bun film internaţional, Cel mai bun film românesc, Cel mai bun musical şi Premiul E X P A N D.

Printre invitaţii BIDFF se vor afla selecţioneri şi directori de festivaluri, producători, specialişti din industria cinematografică şi a coregrafiei, reuniţi în laboratorul E X P A N D, ce va include conferinţe, sesiuni de prezentare a proiectelor selectate (pitching sessions) şi întâlniri one-to-one între artişti, mentori şi industrie.Filmul „And Then We Danced” în regia suedezului Levan Akin va fi prezentat în deschiderea celei de-a cincea ediţii a BIDFF.

Vizualul celei de-a V-a ediţii a BIDFF a fost realizat de artista Ioana Truşcă şi ilustrează grafic tema The Network, reprezentând „un corp în mişcare, relaţia dintre părţile corpului sau interacţiunea dintre mai multe corpuri, într-o compoziţie de elemente tensionate. Alb negru, umbre în mişcare, câteva accente de culoare, totul amplificat prin reducerea ideii vizuale la componentele sale esenţiale”, se arată în comunicat.

BIDFF 2019 se va desfăşura la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, LINOTIP – Centru Independent Coregrafic, dar şi în spaţii neconvenţionale, precum Fabrica Gastropub şi Apollo 111.

Dedicat producţiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film şi artişti din întreaga lume, Bucharest International Dance Film Festival a fost fondat în 2014 de coregrafa şi regizoarea Simona Deaconescu şi de producătoarea de film Anamaria Antoci. Evenimentul, unic în peisajul festivalurilor de film din România, militează pentru colaborarea dintre oamenii dansului şi oamenii filmului, coagularea unei comunităţi a creatorilor de film de dans, încurajând excelenţa, inovaţia şi discursul artistic curajos.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.