Boxul românesc nu este departe de o nouă perioadă de glorie. Pugiliștii "tricolori", cu gândul doar la Tokyo 3
Boxul românesc nu este departe de o nouă perioadă de glorie. Pugiliștii "tricolori", cu gândul doar la Tokyo
Ultima Ora Sport

Boxul românesc nu este departe de o nouă perioadă de glorie. Pugiliștii „tricolori”, cu gândul doar la Tokyo

Pugiliștii „tricolori” , cu gândul doar la Tokyo!

Boxul românesc nu este departe de o nouă perioadă de glorie, asemănatoare celei în care Francisc Vaștag, frații Simion și Leonard Doroftei făceau legea în ring la marile competiții internaționale.

Componenții loturilor naționale de box fete și băieți s-au reunit pentru a analiza ultimele rezultate și pentru a vedea în ce stadiu se află în demersul lor de calificare la Jocurile Olimpice. La întâlnirea de la Ministerul Tineretului si Sportului au participat antrenorii loturilor, secretarul general al federatiei, Dorel Simion, dar și șeful boxului românesc, Vasile Cîtea. Sportivii au mărturisit că țelul lor este unul ambițios: prezența la competiția de la Tokyo și medalia olimpică.

Activitatea pugilistică mondială este coordonată mai nou de Comitetul Internațional Olimpic, for care a decis că, începând din acest an, Campionatul Mondial și Campionatul European nu mai reprezintă criterii de calificare la Jocurile Olimpice.

Biletele pentru Tokyo se vor împărți în cadrul a două turnee ce vor avea loc anul viitor. Turneul European se va desfăsura în aprilie 2019, la Londra, în vreme ce Turneul Mondial va avea loc în mai 2019, la Paris.

La sfârșitul lunii august, Lăcrămiora Perijoc a cucerit medalia de aur la Campionatul European de Box Feminin desfășurat la Alcobendas/Madrid (Spania), la categoria 54kg. În vârstă de 25 de ani, pugilista legitimată la CSA Steaua București țintește acum o medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Drumul ei spre marea perfomanță a început însă în urmă cu șase ani. În 2013, antrenorul lotului feminin de box, Adrian Lăcătuș, a fost cel care a convins-o să revină în activitate și să creadă în potențialul ei.

„În toți cei patru ani în care am stat la ei acasă, la antrenorii mei, părinții mei pot să spun acum, mi-au format mentalitatea, mi-au dat încredere si tot ce am avut nevoie ca să continui. Am avut multe eșecuri, dar toate mi-au format mentalitatea pe care am avut-o la această competiție. Sper să reușim ceea ce ne dorim cel mai mult: calificarea la JO și medalie, clar.” – Lăcrămioara Perijoc, campioană europeană box.

Arădoaie, moral la cote înalte după Mondiale

Andrei Arădoaie este convins că va ajunge și el să lupte pentru o medalie olimpică la Tokyo. Campion European U22 la categoria 81 kg, Arădoaie a fost eliminat în optimi la Campionatele Mondiale de la Ekaterinburg (Rusia), de uzbecul Dilshodbek Ruzmetov. În vârstă de 23 de ani, pugilistul legitimat la CS Dinamo București s-a aflat la prima sa participare la un Campionat Mondial de seniori.

„La Campionatul Mondial a fost o evoluție, s-a văzut clar că am șanse foarte mari la Jocurile Olimpice. M-am bătut de la egal la egal cu vicecampionul mondial. Îmi doresc foarte mult să ajung la Jocurile Olimpice și să iau o medalie” – Andrei Arădoaie, campion european U22 box.

„Un sportiv de performanță nu se cumpără la tarabă, ci se crește.”

Vasile Cîtea, președintele Federației Române de Box,  consideră că „răbdare” este cuvântul de ordine în ceea ce privește viitorul boxului românesc. Președintele Federației a dat detalii despre situația extrem de complicată prin care a trecut forul în ultimii ani.

„În 2016, când am venit la federație, se căutau soluții de intrare în insolvență a FR Box. În 2018 am început să intrăm în normalitate cu activitatea sportivă, am încercat apoi să construim colective tehnice și colective de sportivi. În parametri normali am intrat în februarie 2019, când am reușit să avem loturi complete de sportivi și colective tehnice. Trebuie să fim conștienți că oricât de mare ar fi bugetul, un sportiv de performanță nu se poate cumpăra la tarabă, un sportiv se crește. După o perioadă în care nu am semănat nimic, nu putem să culegem nimic. Am început acest proces de descoperire și de centralizare al cât mai multor copii cu potențial, de la nivelul juniorilor până la seniori. Suntem obligați să facem asta, altă soluție nu avem.” – Vasile Cîtea, președinte FR Box.

Dorel Simion: „Așteptăm sportivii să ne calce pe urme”

Opt ani au trecut de la ultima medalie cucerită de boxul masculin românesc la un Campionat Mondial. În 2011, Bogdan Juratoni cucerea bronzul la categoria 75kg,  la Baku (Azerbaijan). Ultimul titlu mondial datează din 1999, atunci când, la Houston (SUA), George Olteanu a câștigat aurul la categoria 54kg, în vreme ce, la categoria 71kg, titlul mondial i-a revenit lui Marian Simion, fratele actualului secretar general al Federației Române de Box. Dorel Simion are mare încredere în pugilistii de mâine și într-o nouă perioadă de glorie a boxului românesc.

„Noi acordăm o mare importanță juniorilor și tineretului, iar rezultatele se vor vedea la JO 2024. Îmi doresc foarte mult nu unul sau doi, ci zece sportivi sau sportive să ne calce pe urme mie, fratelui meu, lui Francisc Vaștag, lui Leonard Doroftei și altora. Nu suntem departe. Rezultatele nu vin de pe o zi pe alta, trebuie să avem rabdare.” – Dorel Simion, secretar general FR Box.

Boxul românesc nu este departe de o nouă perioadă de glorie. Pugiliștii "tricolori", cu gândul doar la Tokyo 4

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.