BOMBĂ. Românii cer desființarea CCR
Ultima Ora Social

BOMBĂ. Românii cer desființarea CCR

PETIȚIE

Noi, cetățenii României, vă solicităm să vă asumați public că veți reforma Curtea Constituțională, astfel încât să asigurați depolitizarea judecătorilor CCR. Acest subiect trebuie să fie prioritar în programul politic și electoral al partidului pe care îl reprezentați. Este esențial ca în momentul în care veți fi parte a unei majorități parlamentare să puneți în practică angajamentul luat în fața cetățenilor.

Cerem să vă asumați, în calitate de lideri ai opoziției, criterii clare de numire la Curtea Constituțională. Principalul criteriu care ar trebui luat în calcul la nominalizarea unui judecător constituțional este ca acesta să nu fi fost într-o funcție de conducere sau să fi reprezentat în ultimele două mandate un partid politic la nivel local, național sau european. Un alt criteriu pe care politicienii opoziției trebuie să și-l asume în fața electoratului este ca judecătorii constituționali să fie votați de majoritatea calificată, adică de două treimi din numărul parlamentarilor.

De ce este important?

În ultima perioadă, deciziile Curții Constituționale au destabilizat justiția. Ultima hotărâre, prin care a rezultat că protocoalele dintre SRI și Ministerul Public sunt neconstituționale, aruncă în aer nu doar dosarele de corupție, ci mai ales pe cele cu omoruri sau alte infracțiuni cu violență.

Dosarele în care procurorii au lucrat cu SRI sunt acum puse sub semnul întrebării, iar criminalii anchetați ar putea fi eliberați. Aceeași Curte a anulat completurile de 5 judecători ale Înaltei Curți și a făcut praf legislația penală. Tot ei au considerat că recursul compensatoriu este constituțional, iar acum sute de infractori periculoși sunt liberi pe străzi.

În situația în care independența și buna credință a judecătorilor constituționali este pusă sub semnul întrebăriireformarea CCR devine urgentă. 

Considerăm că este important ca liderii opoziției să-și asume public chiar de azi că vor iniția reforma CCR. Este esențial ca în momentul în care aceștia vor fi parte a unei majorități parlamentare să pună în practică angajamentul luat în fața cetățenilor.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.