Decizie de ultimă oră a lui Tudorel Toader. Fostul ministru într-o ipostază inedită. FOTO
Decizie de ultimă oră a lui Tudorel Toader. Fostul ministru într-o ipostază inedită. FOTO
Ultima Ora Justiție

Bombă pentru Dăncilă și Tudorel Toader. Magistrații din lumea întreagă împotriva revocării lui Augustin Lazăr. scrisoare incendiară pentru premier

Han Moraal, președintele Asociației Internaționale a Procurorilor, a trimis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare în care cere să renunțe la revocarea din funcție a Procurorului General Augustin lazăr.

Mai mult, magistrații din toată lumea își exprimă îngrijoarea față de modificările aduse legilor justiției.

Iată conținutul scrisorii

Dragă doamna prim-ministru, Va scriu în numele Asociației Internaționale a Procurorilor, din care face parte și Serviciul Român al Procurorilor. AIP este prima și singură organizație a procurorilor, cu organizare și membri pe tot globul. Pe lângă promovarea standardelor înalte ale procurorilor și combaterea eficientă a criminalității, inclusiv corupția, IAP este implicată amănunțit în asigurarea drepturilor și profesionalismului procurorilor, iar organizația este pe deplin admisă și respectată de guvernele din lume. Așa cum știți, Comisia de la Veneția și-a exprimar recent îngrijorările cu privire la reformele juridice ale Guvernului român, cerând evitarea măsurilor care ar putea slabi lupta anti-corupție. În particular, Comisia de la Veneția a propus că acest Guvern să-și reconsidere sistemul juridic, prin numirea și dizolvarea procurorilor de rang înalt, cu scopul de a asigura așa numitul ”proces netru și obiectiv”. A propus de asemenea înlăturarea restricțiilor la liberă exprimare a procurorilor, iar toate celelalte drepturi ale oamenilor legii să fie protejate. Mai departe înțelegem faptul că o recentă decizie a Ministrului Justiției, Tudorel Toader, de al înlătura pe Procurorul General Augustin Lazăr din funcție, a fost respinsă de Președintele României, Klaus Iohannis, ceea ce este o veste foarte bună. În orice caz, AIP este îngrijorată de faptul că, profesorul Augustin Lazăr, care este extrem de bine văzut în lumea procurorilor, ar fi trebuie să-și dea seama că poziția să este contestată în acest fel, în momentul în care chiar Președintele Iohannis a recunoscut că face o treaba minunată, în special în ceea ce privește anti-corupția. AIP vrea să transmită în special îngrijorările cu privire la impactul ultimelor decizii din țară dumneavoastră, la stabilizarea drepturilor procurorilor și securitatea mandaturilor. Va invităm respectuos, de asemenea, să ne asigurați că orice schimbări aduse justiției nu va afecta sub nicio formă abilitatea procurorilor de a-și exercită puterea și îndatoririle, că posturile lor sunt sigure și că nu se vor confruntă cu nicio consecință din simplu fapt că își fac doar datoria. Procurorii, la urmă urmelor, sunt o parte importantă al statului de drept însuși, de aceea este esențial pentru Guvern să le protejeze pe deplin interesele . AIP este dispusă să răspundă la toate întrebările dumneavoastră despre asociație sau despre muncă noastră. În concluzie, va transmitem cel mai înalt respect al nostru. Cu sinceritate, Han Moraal.

20190110-Letter-to-PM-Viorica-Dancila_PID

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.