Victor Ciorbea la un pas de a fi DEMIS. Mișcarea de Ultimă Oră din Parlament. Documentul a fost depus
Victor Ciorbea dă cărţile pe faţă după ce şi-a pierdut funcţia. Instituţia a fost influenţată politic
Ultima Ora Justiție

Avocatul Poporului SESIZAT cu privire la încălcările drepturilor minorităților

Avocatul Poporului SESIZAT cu privire la încălcările drepturilor minorităților

Deputatul USR, Cristina Iurișniți, a sesizat Avocatul Poporului cu privire la încălcările și limitările abuzive ale drepturilor și libertăților fundamentate ale cetățenilor care aparțin minorităților naționale.

Înaintea Moțiunii de cenzură Viorica Dăncilă este atacată dur din Parlament Președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților, deputatul USR Critins-Ionela Iurișniți i-a trimis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă prin care îi cere să introducă

În luna august, prin Ordonanța Guvernului 9/2018, Guvernul a interzis învățătorilor din învățământul primar, care aparțin minorităților naționale, să mai predea ore de Limba și literatura română. Prin această măsură controversată, elevilor li se încalcă dreptul constituțional de a fi instruiți în propria limbă maternă, iar mai mult decât atât, dreptul la muncă al învățătorilor va fi îngrădit abuziv.

Aceste dispoziții ale Ordonanței 9/2018 afectează în mod direct activitatea didactică a școlilor, bulversând, cu 3 săptămâni înainte de începutul anului școlar,  zeci de unități de învățământ cu predare în limba maternă.

Totodată, modul ales de Coaliția PSD-ALDE de a legifera este profund neconstituțional prin  încălcarea, în repetate rânduri, a procedurii parlamentare de sesizare a Camerelor și prin   nerespectarea atribuțiilor Guvernului în ceea ce privește legiferarea în domeniul organic. Ordonanța simplă 9/2018, conform art. 115, alin. (1) nu poate aduce modificări Legii Educației, aceasta din urmă fiind o lege organică. Și în ceea ce privește respectarea procedurii parlamentare, Guvernul a confundat Senatul cu Camera Deputaților, fapt care încă o dată evidențiază slaba pregătire și competență a actualei guvernări, dar și complicitatea și abuzurile Puterii.

,,Am decis să sesizez Avocatul Poporului cu privire la încălcările și limitările drepturilor constituționale ale minorităților naționale, adresându-i acestuia rugămintea de a trimite Ordonanța 9/2018 la Curtea Constituțională. Nu pot fi de acord cu discriminarea cadrelor didactice care aparțin minorităților naționale și nu pot permite Guvernului să bulverseze învățământul românesc la începutul noului an școlar. ”

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.