Avertizare meteorologică! Cod galben și portocaliu emis până luni. Caniculă și vijelii 1
Ultima Ora Social

Avertizare meteorologică! Cod galben și portocaliu emis până luni. Caniculă și vijelii

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis cod galben de disconfort terimic, vineri, între orele 12.00 – 20.00, în cea mai mare parte a Munteniei, în vestul Dobrogei, local în Moldova şi estul Olteniei.

”Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent în jurul pragul critic de 80 de unităţi. Se vor înregistra temperaturi maxime de până la 35…36 de grade”, anunţă meteorologii.

Până sâmbătă dimineaţă la ora 6.00 este cod galben de instabilitate atmosferică în regiunile intracarpatice, sud-vestice, zonele montane, îndeosebi spre seară şi noaptea şi în cele nord-estice.

”Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi izolat 40…60 l/mp”, mai anunţă meteorologii.

De asemenea, este cod portocaliu de instabilitate atmosferică  în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania şi nordul Moldovei, de vineri, de la ora 12.00, până sâmbătă la ora 2.00.

”Vor fi intervale cu averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 80…90 km/h), vijelii şi grindină.În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 35…40 l/mp şi pe arii restrânse 50…70 l/mp”, mai anunţă meteorologii.

Totodată, a fost emisă o informare de caniculă, disconfort termic şi instabilitate atmosferică, valabilă până luni, la ora 10.00.

”În intervalul menţionat, în regiunile sud-estice vremea va fi caniculară, disconfortul termic accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 şi 37 de grade.

În restul teritoriului, mai ales în cursul după-amiezilor şi la începutul nopţilor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…25 l/mp şi izolat 40 l/mp”, a precizat ANM.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.