George Maior, citat ca martor la Secția Specială săptămâna viitoare în dosarul aducerii în țară a lui Nicolae Popa
Ultima Ora Justiție

Audiere cu scântei. Kovesi a pus-o la punct pe Adina Florea. Stenograma a fost făcută publică

Romania TV a difuzat, joi seara, fragmente din dialogul pe care Laura Codruta Kovesi l-a avut cu procurorul Adina Florea in cadrul audierii de la Sectia speciala. Nu este clar cum postul lui Sebastian Ghita a ajuns in posesia stenogramei.

„Nu inteleg de ce procedati asa. Am fost chemata intr-un dosar si imi spuneti acum de alt dosar”, i-a spus Kovesi procurorului Adina Florea.

„Trevuie sa vad dosarul si sa iau la cunostinta ce este in el. Vreau sa stiu in ce constau faptele. Nu inteleg care este urgenta”, a mai spus taios Kovesi in biroul Adinei Florea.

Iata fragmentele prezentate de Romania TV:

Audiere cu scântei. Kovesi a pus-o la punct pe Adina Florea. Stenograma a fost făcută publică 1 Audiere cu scântei. Kovesi a pus-o la punct pe Adina Florea. Stenograma a fost făcută publică 2 Audiere cu scântei. Kovesi a pus-o la punct pe Adina Florea. Stenograma a fost făcută publică 3

Laura Codruta Kovesi a stat cinci ore la audieri la Sectia speciala de anchetare a magistratilor, unde a a fost chemata in dosarul deschis pe numele sau in urma unui denunt facut de Sebastian Ghita. Ei i s-a adus la cunostinta ca este suspecta si in alt dosar. Kovesi a acuzat faptul ca nu a fost citata in mod legal si ca nu a avut acces la niciun document din dosar.

Kovesi a precizat, la iesirea de la audieri, ca in primul dosar a cerut sa aiba acces la documente, iar procurorul i-a fixat perioada 8-14 martie, astfel ca astazi nu putea sa faca nicio declaratie.

„Astazi am fost in imposibilitatea de a da o declaratie, pentru ca nu am avut acces la acuzatii. In timp ce se derula aceasta activitate, am fost anuntata ca trebuie sa raman in birou. Am facut si alte cereri, toate au fost respinse, de aceea a durat asa de mult. Am intrebat daca pot sa plec? Au intrat 9 sau 10 avocati in birou si mi-au spus ca sunt invinuita in alt dosar, moment in care am spus ca nu am fost citata legal decat intr-un alt dosar, nu am avut posibilitatea sa imi angajez un avocat, avocatul care a fost prezent cu mine astazi a fost angajat pentru alt dosar. Nu stiu care e urgenta de nu pot sa fiu chemata in alta zi. A spus ca nu o intereseaza, pentru ca ea poate sa ma citeze cand doreste. Mi-a adus la cunostinta o invinuire pe care nu pot sa v-o descriu in acest moment, pentru ca mi-a fost citita o singura data – ca as fi coordonat un grup organizat in DNA cu procurori care au facut niste trimiteri in judecata. Din nou dreptul la aparare si procesul-verbal au fost intocmite ca incalcarea tuturor drepturilor. Nu stiu daca este o acuzatie oficiala, pentru ca mi-a fost inmanat un proces-verbal care nu este semnat de procuror”, a declarat Kovesi.

Kovesi a precizat ca ar fi vrut sa lamureasca situatia acuzatiilor care i se aduc, dar a fost impiedicata.

”Dorinta mea a fost sa lamuresc cat mai repede aceste fabulatii care sunt in invinuire”, a spus Kovesi precizand ca nu s-a dispus niciun fel de masura in dosar.

Intrebata daca este o concidenta audierea sa chiar in ziua an care la Bruxelles se desfasurau proceduri privind candidatura sa la functia de procurr european, Kovesi a spus: ”Categoric nu este nicio coincidenta. Este in continuare o etapa in aceasta campanie de hartuire care dureaza de 2 ani, care se deruleaza prin atacuri in spatiul public, prin repetate actiuni disciplinare. Ati vazut ca am 47 de cercetari disciplinare, patru actiuni disciplinare care au fost promovate. In mod cu totul surprinzator, in alte situatii – si am dovedit acest lucru – procurorii acestei sectii nu au comunicat cate dosare sunt in lucru si vizeaza numiti procuror, dar in cazul meu am aflat din spatiul public ca sunt 18 dosare. Evident, o comunicare cu incalcarea prezumtiei de nevinovatie. Sunt acele 18 dosare in care s-au formulat plangeri. Sigur, citarea a fost fixata pe data de 7 martie cand se stia in mod clar ca astazi este un vot si se deruleaza anumite activitati pentru procedura de ocupare a functiei de procuror sef european. Nu cred ca este o coincidenta, cred ca intentionat am fost citata in aceasta zi. Cred ca intentionat astazi am fost impiedicata sa dau declaratii si sa lamuresc lucrurile”.

Kovesi a afirmat ca in mod clar pocedurile de la Sectia speciala au legatura cu candidatura la functia de procuror-sef european si se vede acest lucru si din modul in care au fost realizate.

Kovesi a reiterat ideea ca nu i-a solicitat bani lui Sebastian Ghita pentru procedurile de extradare si a reafirmat ca nu a avut intalniri cu acesta decat in context institutional.

Ea a refuzat sa comenteze scrisoarea publicata de ministrul Tudorel Toader in care acesta a explicat motivele pentru care nu ar trebui sa ocupe postul de procuror-sef european.

Joi, ministrul Justitiei Tudorel Toader a publicat in Financial Times, o scrisoare in care isi prezinta argumentele impotriva numirii lui Kovesi procuror – sef european.

Tot joi, in cadrul conferintei presedintilor din Parlamentul European – liderii grupurilor politice si presedintele forului – s-a decis componenta echipei de negociere pe Consiliul UE im privinta numirii procurorului-sef european inainte de inceperea negocierilor cu Consiliul Uniunii. Echipa este formta din sustinatori ai fostei sefe a DNA. Echipa este formata din Claude MORAES (S&D, Marea Britanie), presedintele comisiei LIBE, Ingeborg GRASSLE (PPE, Germania), presedinta comisiei CONT, Judith SARGENTINI (Verzi, Olanda), vicepresedinta comisiei LIBE”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.