Astăzi este Ziua Justiției în România 1
Guvernul va aproba programul de reconversie funcțională pentru Cartierul Justiției
Ultima Ora Justiție Social

Astăzi este Ziua Justiției în România

Ziua Justiţiei se sărbătoreşte în prima duminică a lunii iulie, respectiv la 7 iulie anul acesta. A fost instituită în anul 1994, prin Hotărârea nr. 364 a Guvernului României.

Ziua Justiţiei are menirea de a marca rolul şi importanţa puterii judecătoreşti, ale partenerilor justiţiei, ale tuturor oamenilor legii în încercarea de consolidare a statului de drept.

Ea constituie, totodată, şi un bun prilej pentru consolidarea relaţiilor instituţionale. De-a lungul timpului, cu prilejul acestei zile, Uniunea Juriştilor din România şi/sau Consiliul Superior al Magistraturii au organizat o serie de manifestări, ce au inclus seminarii, conferinţe, dezbateri publice, Zilele porţilor deschise la instituţiile de profil, la care au luat parte magistraţi şi reprezentanţi ai profesiilor juridice liberale – avocaţi, notari publici, consilieri juridici, executori judecătoreşti -, personalităţi ale vieţii publice şi juridice.

De asemenea, oficialităţile din domeniu transmit, cu această ocazie, mesaje pe această temă.

Astfel, la ediţia anterioară a evenimentului, respectiv la 1 iulie 2018, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a postat, pe pagina sa de Facebook, un mesaj cu ocazia acestei zile, în care susţine că justiţia este esenţială în procesul de consolidare a statului de drept.

Totodată, acesta i-a felicitat pe magistraţii şi pe procurorii care, cu profesionalism şi onestitate, realizează sau participă la realizarea justiţiei.

De asemenea, la aceeaşi dată, procurorul general Augustin Lazăr le-a transmis românilor să aibă încredere în procurori că vor acţiona cu profesionalism şi imparţialitate pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, subliniind că independenţa procurorilor nu este un privilegiu, ci o necesitate.

Tot în anul 2018, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi-a deschis porţile, la 29 iunie, celor interesaţi de activitatea instituţiei, în cadrul acţiunii de sărbătorire a Zilei Justiţiei.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.