Asociația ACCEPT avertizează Senatul. Va face plângere la CEDO
Ultima Ora Social

Asociația ACCEPT avertizează Senatul. Va face plângere la CEDO

Conducerea ACCEPT a precizat, după ce Senatul a respins proiectele prin care persoanele de același sex puteau încheia un parteneriat civil, că familiile din comunitățile LGBTI suferă în fiecare zi din cauza lipsei de protecție juridică, de aceea asociația se va adresa CEDO.

„Familiile din comunitatea LGBTI suferă în fiecare zi din cauza lipsei de protecție juridică, și la ACCEPT ajung oameni în situații disperate, care nu își pot vizita partenerul de viață la spital, sau care muncesc o viață împreună în aceleași condiții grele ca toți românii pentru a vedea cum se alege praful de toată truda lor pentru că nu se pot moșteni unul pe celălalt. Asociația ACCEPT este pregătită să reprezinte în instanța de judecată toate familiile din comunitate ale căror drepturi sunt încălcate în România. În absența protecției legale care ar trebui să fie asigurată de Parlament prin adoptarea legislației, ne vom adresa Curții Europene a Drepurilor Omului,” a declarat Teodora Roseti, directorul executiv al Asociației ACCEPT, printr-un comunicat.

Potrivit acesteia, din nefericire, sancțiunile impuse de CEDO sunt plătite de către contribuabili, și nu de parlamentari care pun „propriile prejudecăți mai presus de drepturi fundamentale”.

Precizările vin după ce Senatul a respins, luni, două proiecte de lege care prevedeau că persoanele de același sex puteau încheia în fața notarului sau la Starea civilă un parteneriat civil în scopul organizării vieții comune ca familie. Actele normative arătau drepturile și obligațiile partenerilor.

Senatorii au adoptat cu majoritate de voturi rapoarte de respingere pentru cele două proiecte, unul inițiat de UDMR, USR, PSD și PNL, printre care deputatul PSD Florin Manole și liberalul Ovidiu Raețchi, și alt proiect inițiat de un deputat ALDE și de un deputat independent.

„Parteneriatul civil reprezintă uniunea liber consimţită între două persoane, încheiat în condiţiile legii”, prevede proiectul. Astfel, noţiunea de parteneriat civil este definită în proiect drept „uniunea dintre două persoane de sex diferit sau de acelaşi sex prin declararea sa în faţa ofiţerului de stare civilă în scopul organizării vieţii private comune şi a gospodăririi împreună”, prevedea proiectul de lege inițiat de deputații Andrei Gerea și Ion Popa.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.