Aşa ar putea fi inundată Capitala! 1
Ultima Ora Social

Aşa ar putea fi inundată Capitala!

În ultimii 150 de ani, în Bucureşti s-au produs 14 inundaţii mari. Ca urmare a lucrărilor hidrotehnice efectuate în Capitală, riscul acestora a scăzut foarte mult, dar, în urma unor precipitaţii excepţionale sau a unor accidente la baraje, jumătate de oraş ar putea fi măturată de ape – prevede Planul de Analiză a Riscurilor din Bucureşti (PARB) 

Aşa ar putea fi inundată Capitala! 2

PARB pune în evidenţă toate posibilele dezastre care se pot produce în Bucureşti, de la cutremure şi inundaţii până la revolte sociale. Studiul, care va fi înaintat spre aprobare, poimâine, Consiliului General al Capitalei, atrage atenţia, într-unul din capitole, asupra posibilităţii spargerii celor şase baraje din Bucureşti – respectiv Lacul Morii, Mogoşoaia, Străuleşti, Griviţa, Herăstrău, Floreasca – şi a consecinţelor care ar putea rezulta. De departe, cel mai periculos pentru bucureşteni este Lacul Morii. Dacă acest baraj s-ar sparge, un val uriaş de apă ar acoperi jumătate din Bucureşti, în special zona centrală, care ar deveni subacvatică.

Pentru un asemenea scenariu sinistru, Analiza Riscurilor punctează 256 de obiective distruse de ape în toate cele 6 sectoare, cum ar fi şcoli, grădiniţe, ansambluri de locuinţe, instituţii, staţii de metrou. Printre clădirile distruse, documentul menţionează mai multe monumente de patrimoniu: Hanul lui Manuc, Centrul Istoric, dar şi Muzeul Naţional de Istorie, Carul cu Bere, CEC etc. După cum se ştie, acestea din urmă sunt în deal, cu peste 25 de metri deasupra cursului Dâmboviţei – asta ca o imagine asupra înălţimii valului ce ar putea veni din amonte.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.