Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie îl dă în judecată pe Orban! Nu vrea interzicerea pelerinajelor! 7
Social Ultima Ora

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie îl dă în judecată pe Orban! Nu vrea interzicerea pelerinajelor!

Arhiepiscopia Tomisului împreună cu mai multe persoane, printre care generalul Mircea Chelaru, profesorul Florian Colgeac, inventatorul Iuliean Horneţ, au depus la Tribunalul Constanţa o cerere de anulare a unei decizii luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care se interzice ca la pelerinajele religioase să participe alte persoane în afara celor care au domiciliul în localitatea unde are loc evenimentul.

Avocatul Arhiepiscopiei Tomisului în acest dosar, Diana Iovanovici-Şoşoacă, a declarat vineri, pentru News.ro, că nu poate fi restrânsă libertatea religioasă şi măsura respectivă este una neconstituţională.

“Printr-o ordonanţă adoptată în baza unei legi de abilitare (ordonanţă simplă), Guvernul nu poate să restrângă exerciţiul libertăţii religioase, un astfel de act fiind neconstituţional, întrucât nu îndeplineşte condiţia stipulată de art. 53 alin. (1) coroborat cu art. 73 (2) şi art. 115 (1) din Constituţie.

Cu atât mai mult această restrângere nu este aplicabilă prin intermediul unei hotărâri a Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), care este instituţie aparţinând executivului.

Or, dacă actul prin care se stabileşte o măsură este neconstituţional, nu mai are nici o importanţă dacă măsura, în substanţa ei, este constituţională sau nu. Actul respectiv nu va produce pur şi simplu efecte”, a afirmat Diana Iovanovici-Şoşoacă.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie îl dă în judecată pe Orban! Nu vrea interzicerea pelerinajelor! 8

Diana Iovanovici-Şoşoacă a mai declarat că există o propunere de recomandare a Consiliului European că statele membre să calculeze rata incidenţei cazurilor de Covid-19 la 100.000 de locuitori şi nu la 1.000, cum se întâmplă în ţara noastră, dar şi că autonomia Bisericii Ortodoxe Române are caracter absolut în ceea ce priveşte conţinutul convingerilor religioase şi modalitatea lor de manifestare.

“Comisia Europeană la data de 4 septembrie 2020 a emis propunere de recomandare a Consiliului European astfel încât să garanteze faptul că toate măsurile care restrâng libera circulaţie ca răspuns la pandemia Covid-19 adoptate de statele membre sunt coordonate şi comunicate clar la nivelul UE.

Prin respectiva recomandare s-a solicitat ca raportarea să se facă la 100.000 de locuitori, nu la 1000. Autonomia BOR are caracter absolut în ceea ce priveşte conţinutul convingerilor religioase şi modalitatea lor de manifestare.

Religia ţine de convingerile intime ale credincioşilor şi acestea nu pot fi cenzurate, modificate sau adaptate de stat. O asemenea intervenţie ar echivala cu obligarea fidelilor unei religii să adopte o alta, neconformă convingerilor lor, ceea ce ar însemna încălcarea art. 29 (1) fraza a doua din Constituţie”, a explicat Diana Iovanovici-Şoşoacă.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii