Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, ar putea reveni la catedră
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, ar putea reveni la catedră
Justiție Ultima Ora

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, ar putea reveni la catedră, chiar din 20 ianuarie. Judecătorii, i-au dat câștig de cauză înaltului prelat

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie a avut câștig de cauză în fața Universității ”Ovidius”, care nu i-a mai prelungit contractul de profesor în cadrul Facultății de Teologie.

Curtea de Apel Constanţa a decis, joi, să admită recursul lui ÎPS Teodosie la decizia Tribunalului Constanţa.

“Admite recursul. Casează în tot hotărârea atacată şi, rejudecând, dispune: Admite în parte cererea. Dispune anularea Hotărârii Senatului nr.623/29.07.2021 numai în ceea ce îl priveşte pe reclamant. Respinge restul capetelor de cerere. Definitivă”, se arată în minuta Curţii de Apel Constanţa.

ÎPS Teodosie a câștigat procesul cu Universitatea ”Ovidius”
ÎPS Teodosie a câștigat procesul cu Universitatea ”Ovidius”

În luna martie a anului trecut, Tribunalul Constanţa decisese să respingă ca neîntemeiată acţiunea Arhiepiscopului Tomisului, dar decizia nu era definitivă.

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a declarat, joi seara, că judecătorii au avut discernământ.

“Încă o dată s-a dovedit că Justiţia poate fi justă pentru că nu doar avocaţii, ci judecătorii au avut discernământ şi au judecat firesc. Eu după ce am primit această sancţiune a spune să nu mai predau pentru că pentru un ierarh care e profesor predarea este esenţială, eu port grijă de toţi din Arhiepiscopie, şi mai ales de dascălii şi studenţii din Facultatea de Teologie, să fiu împiedicat să îmi exercit această misiune a fost ceva nefiresc”, a afirmat ÎPS Teodosie.

El a precizat că s-a consultat cu specialişti din Ministerul Educaţiei în această privinţă.

“M-am adresat întâi specialiştilor din Ministerul Educaţiei care s-au interesat şi au spus că este o mare lipsă, nu au prezentat nicio metodologie. În fiecare an se făcuseră prelungiri şi aveau şi metodologie. Anul în care am fost pensionat nu a mai fost nici metodologie şi atunci specialiştii de la minister mi-au spus că este ceva tendenţios.

De aceea, dacă vreţi să predaţi mai departe, Justiţia vă va apăra şi vă va da dreptul. Au avut dreptate acei specialişti şi le mulţumesc. Fără să îmi spună ei nu aş fi pornit această acţiune. S-au mirat şi ei cum de nu există metodologie pentru că e deja tendenţios, în fiecare an a fost, în anul acela nu a fost.

Şi atunci eu le mulţumesc şi avocaţilor şi mai ales judecătorilor, s-au dovedit de fiecare dată oameni drepţi care au conştiinţă şi judecă după această conştienţă. Sunt bucuros că pot să merg să predau ca titular, aşa mi s-a transmis, iar domnul avocat m-a sunat: gata, de acum sunteţi titular.

În primul an am predat fără nicio plată, nici măcar plata cu ora, doar la doctorat. Un alt abuz, nu am fost admis nici la plata cu ora”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.

Senatul Universităţii Ovidius a hotărât, în luna iulie 2021, să nu mai prelungească activitatea ca titular pentru cadrele didactice care ieşiseră la pensie.

Avocatul arhiepiscopului Tomisului, Adrian Cuculis, spune că sentința reprezintă întoarcerea la catedră a ÎPS Teodosie ca profesor titular.

Practic, începând de astăzi (joi, 19 ianuarie 2023 – n.red.) ÎPS redevine profesor titular, asta după ce Senatul UOC îi respinsese cererea având în vedere vârsta de pensionare. Pe fond acțiunea s-a respins, iar în recurs ÎPS a câștigat”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.

Teodosie Petrescu a dat în judecată Universitatea Ovidius pentru că nu i-a prelungit postul de titular (de la catedra Facultății de Teologie) după 65 de ani.

Odată pensionat, ÎPS Teodosie nu va mai putea deține nicio funcție în universitate, nu va mai putea conduce doctorate și nu va mai putea face parte din Consiliul Facultății de Teologie. Va putea să predea, dacă dorește, în sistem „plata cu ora“, care este destul de prost plătit.

„ÎPS Teodosie a atacat în instanță Universitatea Ovidius din Constanța pentru că nu are metodologia prevăzută de Legea 1/2011 privind Norma universitară și statutul personalului didactic și de cercetare din învățământul superior, deci nu poate da curs solicitărilor cu privire la menținerea calității de titular după vârsta pensionării”, declara Dan Mihăescu, șeful biroului de presă al Universității Ovidius.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.