Ambasadorul Statelor Unite spune că Laura Codruța Kovesi, este de deplin calificată pentru funcția de șef al procurorilor europeni
Ultima Ora

Ambasada SUA face praf atacurile repetate ale PSD la adresa minorității germane

Ambasada SUA la București critică și ea atacurile repetate din ultimele zile ale PSD-iștilor la adresa minorității germane, anunțând că că împărtășește îngrijorările exprimate în acest sens de Ambasada Germaniei.

“Ambasada SUA împărtăşeşte îngrijorările exprimate de Ambasada Germaniei în declaraţia din 5 septembrie”, a scris reprezentanţa diplomatică pe pagina sa de Facebook, distribuind postarea ambasadei Germaniei.

Mesajul ambasadei americane vine după ce miercuri reprezentanța diplomatică a Germaniei a scris, tot pe facebook, că ”acuzaţiile de felul celor formulate în ultimele zile sunt lipsite de orice fundament şi pentru ele nu există justificare. Le mulţumim celor care au luat hotărât poziţie împotriva acestor acuzaţii”.

Ambasada nu îi numește direct pe autorii acuzaţiilor împotriva minorităţii germane din România, dar ultimele două săptămâni au adus atacuri suburbane din partea unor lideri PSD precum Darius Vâlcov, Lia Olguța Vasilescu și Liviu Pop. Până la acest moment, conducerea partidului și a guvernului nu s-a delimitat de nici una dintre declarații. Singura reacție de respingere formală a venit din partea ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, membru ALDE.

”Numeroşi politicieni, reprezentanţi ai minorităţilor, ai mediului de afaceri, grupuri ale societăţii civile şi persoane particulare şi-au exprimat în ultimele zilele indignarea cu privire la declaraţiile defăimătoare şi ofensatoare despre minoritatea germană şi au asigurat minoritatea germană de susţinerea lor. Multe dintre aceste reacţii de susţinere au fost transmise direct şi Ambasadei.

Ambasada Germaniei le mulţumeşte în mod expres acestor susţinători. Dorim să profităm de această ocazie pentru a sublinia în mod clar: condamnăm ferm orice formă de discriminare, defăimare sau dușmănie faţă de minoritatea germană şi faţă de oricare altă minoritate din România. Acuzaţiile de felul celor formulate în ultimele zile sunt lipsite de orice fundament şi pentru ele nu există justificare. Le mulţumim celor care au luat hotărât poziţie împotriva acestor acuzaţii”, spune comunicatul Ambasadei Germaniei la București.

Darius Vâlcov este al treilea reprezentant al puterii care răspândește o calomnie sinistră, acuzația insultătoare la adresa lui Klaus Iohannis, asociat cu Hitler și cu nazismul fără niciun argument în afara faptului că președintele provine din minoritatea germană. Fostul ministru al educației, Liviu Pop, a lansat în urmă cu o săptămână, tot pe Facebook, acuzația că președintele Iohannis ar fi condus ”o organizație nazistă”. A urmat reacția fermă a unui oficial din guvernul german, Bernd Fabritius. Împuternicitul guvernului federal german pentru chestiunile privind strămutații germani și minoritățile naționale a cerut atunci Guvernului Dăncilă un punct de vedere.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a făcut și ea o aluzie jignitoare pe data de 24 august la adresa președintelui Klaus Iohannis, la o zi după ieșirea lui Liviu Pop. Vasilescu a declarat: „Ca neamţ, să vorbeşti de gazare, trebuie să ai mult curaj”. Afirmația a fost făcută la România TV, ca reacție la acuzația șefului statului, care a spus că este “inadmisibil şi incalificabil” că “Guvernul PSD a bătut şi a gazat oamenii” în Piaţa Victoriei.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.