Foto. Ultima oră. O avalanșă s-a produs pe DJ 714. Autoritățile lucrează la deblocarea drumului
Ultima Ora Externe

ALPINIST salvat după 4 nopți pe un munte acoperit de zăpadă

ALPINIST salvat după 4 nopți pe un munte acoperit de zăpadă

Un alpinist australian a fost salvat după ce a rămas blocat timp de patru nopţi pe muntele acoperit de zăpadă Aspiring de pe Insula de Sud din Noua Zeelandă, potrivit DPA.

Soldatul Terry Harch a fost adus vineri la spitalul din Dunedin cu ”degerături uşoare”, după intervenţia unui elicopter care l-a ”extras” de pe munte, a precizat într-o declaraţie centrul pentru coordonarea operaţiunilor de salvare din Noua Zeelandă.

Alpinist experimentat, Harch, în vârstă de 29 de ani, a pornit vinerea trecută într-o expediţie pe muntele cu altitudinea de 3.033 metri şi era aşteptat să se întoarcă luni. Un prieten a alertat forţele de ordine, iar Harch a lansat un semnal de salvare luni în jurul prânzului.

Echipele de intervenţie au reuşit să-l localizeze pe bărbatul care ”le făcea cu mâna” joi după-amiază. Alpinistul a petrecut şapte zile singur pe munte în condiţii de îngheţ, confruntându-se cu rafale de vânt de 60 de kilometri pe oră şi căderi masive de zăpadă.

Deoarece condiţiile meteo dificile au împiedicat salvarea imediată, o echipă a rămas alături de alpinist, punând la dispoziţie haine călduroase, corturi, alimente şi echipament pentru a menţine grupul la căldură, departe de umezeală, în timpul celei din urmă nopţi petrecute pe munte.

”Alpinistul s-a adăpostit ultimele două nopţi la trecătoare şi a luat cu siguranţă deciziile potrivite care l-au ajutat să supravieţuiască vremii dificile, ninsorii şi rafalelor de vânt”, a spus Geoff Lunt, membru al echipei de salvare.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.