Alertă. Tudorel Toader nu mai poate face nimic. Laura Codruța Kovesi are susținere imensă. S-a lansat petiția 1
Ultima Ora Justiție

Alertă. Tudorel Toader nu mai poate face nimic. Laura Codruța Kovesi are susținere imensă. S-a lansat petiția

Laura Codruța Kovesi se află pe primul loc pe o listă ce are în vedere alegerea procurorului șef european, listă realizată de un Comitet special. Primele trei propuneri, în ordinea preferințelor, au fost trimise Parlamentului European, iar acum urmează ca legislativul să aleagă șeful Parchetului European.

Pe internet a fost lansată și o petiție de susținere a candidaturii Laurei Codruța Kovesi în alegerile pentru procurorul șef european.

„Către: Preşedintele Parlamentului European, d-l Antonio Tajani; Miniştrii Justiţiei din statele membre ale Uniunii Europene.

Stimate domnule preşedinte, stimaţi domni Miniştri,

prin prezenta, semnatarii, cetăţeni ai statului român, vă solicităm explicit să respingeţi ferm tentativa Ministrului Justiţiei din ţara noastră de a o defăima pe d-na Laura Codruţa Kövesi, cu intenţia de a descuraja alegerea domniei-sale în funcţia de Procuror-şef european. Vă solicităm respectuos, de asemenea, ca la momentul votului să comunicaţi Legislativului european existenţa prezentei iniţiative.

Este opinia fermă, asumată explicit, a fiecăruia dintre semnatarii acestui demers că, prin gestul său, Ministrul Justiţiei din România nu doar că nu ne reprezintă interesele şi voinţa ci, dimpotrivă, continuă în mod abuziv un efort personal şi guvernamental de subordonare politică a justiţiei şi de oprire a luptei împotriva corupţiei în România. Pentru cetăţenii români oneşti, Laura Codruţa Kövesi a căpătat o valoare simbolică tocmai prin efortul ei (şi al Departamentului Naţional Anticorupţie, sub conducerea ei) de a investiga faptele de corupţie la nivel înalt în ciuda actelor politice şi a modificărilor de legislaţie pe care actuala putere politică le-a realizat tocmai pentru a-i proteja pe politicienii corupţi.

De ce este important?Faptul că preşedinţia europeană este deţinută vremelnic, prin mecanismul de rotaţie, de către ţara noastră nu trebuie să ducă la alterarea, nici măcar cu o iotă, a politicilor europene în domeniul justiţiei. Uniunea Europeană s-a exprimat deja cu deplină claritate privind abuzurile repetate comise de către guvernele României, în ultimii doi ani, în detrimentul justiţiei şi prin reprimarea brutală a protestelor cetăţeneşti în sprijinul sistemului judiciar.

Domnul Toader, ca şi alţi reprezentanţi ai Guvernului nostru, inclusiv Prim-Ministrul Dăncilă, continuă să sfideze instituţiile europene prin afirmaţiile lor repetate potrivit cărora Comisia de la Veneţia, GRECO, Consiliul Europei şi chiar Parlamentul European ar fi adoptat diverse documente critice la adresa României pentru că nu s-au informat corect privitor la situaţia din ţara noastră. În aceste condiţii, a lua în serios/ a conferi validitate demersurilor defăimătoare ale ministrului Toader ar constitui, pentru organismele europene amintite, gesturi de auto-contestare.”, se arată în textul petiției.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.