O judecătoare din Arad a alerat 112 pentru că a găsit o bombă
O judecătoare din Arad a alerat 112 pentru că a găsit o bombă
Ultima Ora Justiție

Alertă. Judecătorii CCR vor să dea lovitura de grație justiției

CCR discuta, joi, sesizările depuse de PNL, USR și Klaus Iohannis la legile prin care au fost modificate Codul Penal și Codul de Procedura Penală. CCR a amânat dezbaterile de patru ori ori până acum, conform ziare.com

CCR a avut pe ordinea de zi, în 22 mai, în 28 mai, în 4 iunie si în 26 iunie, obiecțiile de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum și a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

Obiecțiile au fost formulate de deputați aparțînând Grupurilor parlamentare ale Partidului Național Liberal și Uniunii Salvați România, precum și de Președintele României.

De asemenea, Curtea a avut pe ordinea de zi, în aceleași ședințe, obiecțiile de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penală, precum și pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară. Obiecțiile au fost formulate de deputați aparțînând Grupurilor parlamentare ale Partidului Național Liberal și Uniunii Salvați România, precum și de președintele României.De fiecare dată dezbaterile au fost amânate.

Partidele reclamă peste trei sute de modificări „nocive” aduse Codului penal și Codului de procedura penală care vin „în contradicție nu doar cu statul de drept, subrezind politică penală a României și favorizând infractorii, dar și cu Legea fundamentală”.

Semnatarii sesizărilor au invocat atât motive extrinseci, cât și motive intrinseci de neconstituționalitate și apreciază că ambele legi sunt neconstituționale în ansamblul lor.În cazul modificărilor la Codul penal, de exemplu, USR consideră că legea a fost adoptată cu încălcarea dispozițiilor art. 69 alin. (2) din Regulamentul Camerei Deputaților, fapt care aduce atingere prevederilor art. 1 alin. (3) și (5) și art. 69 din Constituția României.

Similar, în cazul legii care amendează Codul de procedura penală, a fost încălcat principiul bicameralismului, în condițiile în care Camera Deputaților, Camera decizională, a eliminat mai mult de jumătate din amendamentele adoptate de Senat pentru punerea în acord a dispozițiilor declarate neconstituționale.”În ciuda declarațiilor puterii, aceste articole nu reprezintă transpuneri ale deciziilor CCR, ci doar voință politică a coaliției PSD-ALDE, a cărei unică preocupare este, de aproape doi ani și jumătate, destructurarea sistemului judiciar și albirea dosarelor corupților, pentru că infractorii să poată fură liniștiți în continuare, să nu răspundă pentru faptele lor și să rămână și cu banii furați”, a transmis USR, la momentul depunerii sesizării.

„Sunt favorizați direct infractorii, printr-un text de lege”, a spus, la momentul adoptării modificărilor, deputatul liberal Raluca Turcan, care a adăugat că „dublul condamnat definitiv Liviu Dragnea a coordonat votul colegilor săi de partid”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.