Inspecția Judiciară a început, luni, un control la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, urmând a fi verificată activitatea structurii de la înființare până în prezent, potrivit unor surse judiciare, scrie stiripesurse.ro
Verificările vin că urmare a solicitării Secției pentru Procurori a CSM.
Secția pentru Procurori a CSM a dezbătut,pe 1 martie, declarațiile șefului Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, Gheorghe Stan, fiind solicitat un control al Inspecției Judiciare privind manieră de comunicare, întrucât există suspiciuni de scurgere de informații.
Mai mult, șeful Secției a fost acuzat că a prezentat date nereale legate de dosarele preluate de la alte parchete care privesc magistrați.
„Aș porni de la declarațiile de presă pe care conducerea Secției le-a făcut în cursul serii de ieri. Au apărut, din păcate, prin vocea șefului anumite informații care nu corespund adevărului și ar trebui corectate. Aș preciza că s-a vehiculat de șeful structurii că 70% din sesizările în dosarele preluate de structura ar fi din oficiu. Am în față date oficiale de la PG, de la acel moment, și vreau să prezint câteva din ultimii 3 ani. În 2016 avem în total 4579 cauze, din care doar 94 sunt formate că sesizări din oficiu, restul sunt denunțuri și plângeri ale persoanelor nemulțumite de soluțiile din dosare. Mă refer la toate parchetele, inclusiv, DNA , PÎCCJ și DIICOT. Este un procent de 2% sesizări din oficiu. În 2017 avem un total de 4034 din care 77 sunt din oficiu, procent de 1,9 la sută. În primul semestru al anului 2018 sunt 2321 cauze din care 39 oficiu, 1,6 la sută. Am văzut că s-au speculat în fel și chip aceste date prezentate preluate chiar de o asociație și trebuia cunoscut adevărul. S-au făcut afirmații că majoritate colegilor au fost de acord cu înființare secției . Propunerea nu a aparținut sistemului judiciar, au fost două avize negative ale plenului CSM, au fost peste 4.000 de semnături, majoritatea covârșitoare a fost pentru respingerea acestei structuri. Există minoritate care a apreciat ultila infințarea, dar marea majoritate a apreciat că secția are rol de presiune asupra judecătorilor și procurorilor. Pornind de la aceste declarații ale șefului structurii, având în vedere și faptul că în mod repetat am văzut că au apărut în presă tot felul de informații, chiar și denunțul dintr-un dosar penal, declarații părți, martori, apreciez că se impune efectuarea unor verificări de către IJ la PG cu privire la modul prin care se comunica de către secția specială și de gestionarea acestor scurgeri de informații”, spunea atunci procurorul Cristian Ban.
Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este condusă de procurorul Gheorghe Stan, fost inspector șef adjunct al Inspecției Judiciare.
Procuror șef adjunct al Secției este Adina Florea, magistrat propus de Tudorel Toader la șefia DNA și respins de Klaus Iohannis.
Cele mai cunoscute anchete de pe rolul secției sunt cele privind-o pe fosta șefa a DNA, Laura Codruța Kovesi, investigațiile fiind făcute de Adina Florea.