Dăncilă anunță continuarea programelor ”Rabla clasic” și ”Rabla plus”. A fost aprobat bugetul
Ultima Ora Justiție

ALERTĂ. GUVERNUL DĂNCILĂ AMENINȚAT DE LA BRUXELLES. ”AVEȚI MARE GRIJĂ”

ALERTĂ. GUVERNUL DĂNCILĂ AMENINȚAT DE LA BRUXELLES. ”AVEȚI MARE GRIJĂ”

Autoarea raportului privind statul de drept în Ungaria, Judith Sargentini, a avertizat că este greu ca partenerii europeni să aibă încredere în Guvernul Dăncilă. Judith Sargentini, din grupul Verzilor, a declarat într-un interviu acordat Realitatea TV că Palatul Victoria nu pare dispus să ia măsurile necesare în domeniul justiţiei.

„Comisia de la Veneţia – un centru de reflecţie al Consiliului Europei, cu specialişti în constituţionalism – este destul de îngrijorată şi cere ca aceste schimbări care sunt propuse în sistemul vostru judiciar să nu aibă loc. Cred că ar trebui cu toţii să analizăm foarte bine criticile Comisiei de la Veneţia şi aş vrea ca premierul să îşi retragă propunerile”, spune eurparlamentarul Judith Sargentini.

Raportorul pentru Ungaria, Judith Sargentini, se aşteaptă ca viitoarea rezoluţie a grupurilor politice din Parlamentul European, ce ar urma să fie adoptată luna viitoare, să transmită un avertisment robust Bucureştiului. Ea a subliniat că prevederile Ordonanţei de Urgenţă pentru legile justiţiei nu sunt suficiente.

Din punctul său de vedere, deşi este bine că România renunţă să o ia pe calea Poloniei în privinţa vârstei de pensionare a magistraţilor, prevederea privind anii de experienţă necesari pentru procurorii DNA nu convinge instituţiile europene. Ea a acuzat Guvernul de la Bucureşti că nu pare dispus să ia măsurile necesare.

În ceea ce priveşte preşedinţia română la UE, situaţia se anunţă dificilă, din punctul de vedere al europarlamentarului.

„Va trebui să negociem cu Guvernul român, începând din ianuarie, tot felul de norme legislative şi este greu să ai încredere în partenerul tău în negocieri, atunci când simţi că în ţară oprimă vocile democratice”, spune Judith Sargentini.

ALERTĂ. GUVERNUL DĂNCILĂ AMENINȚAT DE LA BRUXELLES. ”AVEȚI MARE GRIJĂ” 3

„Am toată încrederea în funcţionarii voştri publici, dar au nevoie de o busolă morală din partea Guvernului, iar din acest punct de vedere, să vedem ce se întâmplă”, a completat ea.

Europarlamentarul a avut un mesaj clar pentru Bucureşti.

„Aveţi mare grijă şi oferiţi-le cetăţenilor români ceea ce merită, adică stat de drept, democraţie şi drepturile omului”, mai spune Judith Sargentini.

Eurodeputata olandeză s-a declarat dezamăgită şi de discursul lui Klaus Iohannis, pentru că nu a fost suficient de dur, într-o perioadă în care asta aşteaptă românii de la el.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.