Se cere demiterea lui Daea
Se cere demiterea lui Daea
Ultima Ora Justiție

Alertă. Doi angajați ai Guvernului au fost condamnați la închisoare. Au furat bani europeni. Probleme pentru Petre Daea

Doi angajaţi din Ministerul Agriculturii și un om de afaceri au fost condamnaţi vineri, 8 februarie, de Tribunalul Bucureşti la închisoare într-un dosar de corupţie şi fraude cu fonduri europene, prejudiciul fiind de aproape 3 milioane de euro.

Potrivit deciziei instanţei, afaceristul Florin Macovei a fost condamnat la 6 ani şi 8 luni pentru dare de mită şi săvârşirea a două infracţiunii împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

În acelaşi dosar, Viorel Brezeanu (persoană însărcinată cu efectuarea controalelor din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Direcţia Generală Control şi Antifraudă) a fost condamnat la 8 ani de închisoare, iar Gabriel Potcovaru (angajat în cadrul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Braşov) a primit 5 ani de închisoare.

Tribunalul a mai decis ca două firme deţinute de Florin Macovei – SC Andrasel Spaco 2011 SRL şi SC Casiopeia Spaco SRL să plătească amenzi de 290.000 lei, respectiv 240.000 lei. Cele două firme nu au voie să participe pe o perioadă de doi ani la proceduri de achiziţii publice.

Pe latură civilă, instanţa a decis ca Florin Macovei, Viorel Brezeanu şi cele două firme să plătească 6,6 milioane lei Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Iniţial, în acest dosar a fost trimis în judecată un alt om de afaceri din Braşov – Gheorghe Dudu, însă acesta a fost judecat separat şi condamnat definitiv în martie 2017 la 2 ani şi 5 luni închisoare cu suspendare, pentru dare de mită şi fraude cu fonduri europene. În plus, el a fost obligat să plătească împreună cu Gabriel Potcovaru peste 6 milioane lei către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Conform DNA, în perioada 2011 – 2014, Gheorghe Dudu şi Florin Macovei, oameni de afaceri din judeţul Braşov, au urmărit obţinerea de finanţare comunitară nerambursabilă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), cu depăşirea plafoanelor legale maxime. Procurorii susţineau că cei doi sunt prieteni foarte apropiaţi, astfel că au folosit acelaşi plan infracţional.

În acest program se prevede că, în cadrul măsurii “Modernizarea exploataţiilor agricole”, în sectorul zootehnic valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu va depăşi 2.000.000 de euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40% (maximum 800.000 de euro).

Aceste limitări au avut în vedere dezvoltarea pe orizontală a agriculturii prin ajutorul dat cât mai multor beneficiari, cu evitarea concentrării de fonduri în favoarea doar a câtorva aplicanţi.

În acelaşi timp, prin Regulamentul Comisiei Europene nr. 65/2011 (document cu aplicabilitate directă în statele membre) se prevede că nu se efectuează nicio plată către beneficiarii în cazul cărora s-a stabilit că au creat în mod artificial condiţiile necesare pentru a obţine aceste plăţi în scopul obţinerii unui avantaj care contravine obiectivelor schemei de ajutor.

Pentru a eluda aceste prevederi şi pentru a beneficia de fonduri nerambursabile în valoare mai mare decât plafonul legal (adică de aproape dublu faţă de valoarea maximă de 800.000 de euro), cei doi oameni de afaceri au folosit societăţile comerciale amintite mai sus, pe care le controlau prin faptul că în cadrul acestora aveau calitatea de administrator şi de reprezentant iar asociaţi erau diverse persoane interpuse, membri ai familiilor celor doi.

Folosindu-se de aceste societăţi, cei doi au divizat artificial proiectele lor de afaceri şi au formulat câte o cerere de finanţare în numele fiecărei societăţi, pentru a se situa, formal, sub plafonul impus de PNDR, relatează agrointel.ro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.