Alertă! Armata turcă a tras asupra americanilor. Este încordare maximă în Siria 1
Ultima Ora Externe

Alertă! Armata turcă a tras asupra americanilor. Este încordare maximă în Siria

Armata turcă a tras, vineri, în trupele americane, în lupte grele date la marginea orașului Kobane din nordul Siriei! Turcia a intensificat atacurile aeriene şi de artilerie împotriva miliţiilor kurde, atrăgându-și furia comunității internaționale.

Informația că soldații lui Erdogan i-au mitraliat pe americani a fost confirmată chiar de unul dintre purtătorii de cuvânt ai Pentagonului, căpitanul Brook DeWalt, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, niciun soldat american nu a fost rănit, însă situația lor este în continuare critică.

La aflarea veștii că Turcia lui Erdogan trage în soldații săi, Donald Trump a răbufnit: președintele Americii amenință Istanbulul cu …sancțiuni! Totuși, supus unei puternice ofensive din partea Congresului (chiar și politicieni republicani!), Trump va fi obligat să intervină mult mai energic în criza pe care, prin „verdele” dat Turciei, chiar el a provocoat-o.

Kurzii au avertizat în mai multe rânduri că gruparea Stat Islamic are șanse tot mai mari să se refacă, dacă Turcia nu își oprește ofensiva, și se pare că aveau dreptate.

În primul atac major de la declanşarea luptelor din nordul Siriei, Statul Islamic a revendicat responsabilitatea unui atac cu maşină capcană în Qamishli, cel mai mare oraş din regiune. Qamishli era controlat de kurzi, dar bombardamentele puternice ale turcilor l-a făcut vulnerabil în fața atacurilor teroriste.

Mai mult, cinci luptători ai Statului Islamic au fugit din închisoare, iar femei din grupare, ținute prizoniere într-o tabără, au incendiat corturi şi au atacat gardienii cu bâte şi pietre.

Armata turcă face prăpăd printre kurzi. Conform unor estimări neoficiale, în doar câteva zile de la declanșarea atacului s-au înregistrat peste 100 de decese. Mai mult, ONU susține că în jur de 100.000 de oameni şi-au părăsit locuinţele!

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.