Revine Covid-19 în România
Revine Covid-19 în România
Exclusiv Social Ultima Ora

ALERTĂ! Apare adeverința anti-Covid-19! Document obligatoriu în Uniunea Europeană. FOTO

Comisia Europeană a adoptat miercuri miercuri propunerea legislativă privind crearea unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19, document care va constitui dovda că o persoană a fost vaccinată anti-COVID sau are un test negativ de COVID sau a trecut prin boală. 

 Sistemul de adeverinţe electronice verzi este o măsură temporară, care va fi suspendată de îndată ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va declara sfârşitul urgenţei la nivel internaţional în domeniul sănătăţii cauzate de COVID-19.

ALERTĂ! Apare adeverința anti-Covid-19! Document obligatoriu în Uniunea Europeană. FOTO 3

  1. Adeverinţe accesibile şi sigure pentru toţi cetăţenii UE:
  • Adeverinţa electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverinţe – adeverinţele de vaccinare, adeverinţele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) şi adeverinţele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.
  • Adeverinţele vor fi eliberate în format digital sau pe suport de hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conţine informaţii esenţiale necesare, precum şi o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinţei.
  • Comisia va institui un portal şi va sprijini statele membre să dezvolte programe informatice pe care autorităţile să le poată utiliza pentru a verifica toate semnăturile de pe adeverinţe în întreaga UE. Datele cu caracter personal ale deţinătorilor de adeverinţe nu sunt transmise către portal şi nu sunt păstrate de statul membru care efectuează verificarea.
  • Adeverinţele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum şi în limba engleză.
  1. Nediscriminare:
  • Toţi cetăţenii – fie că au fost sau nu vaccinaţi – ar trebui să beneficieze de o adeverinţă electronică verde atunci când călătoresc în UE. Pentru a preveni discriminarea persoanelor care nu sunt vaccinate, Comisia propune crearea nu numai a unei adeverinţe de vaccinare interoperabile, ci şi a unor adeverinţe de testare pentru COVID-19 şi a unor adeverinţe pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.
  • Acelaşi drept pentru călătorii care deţin o adeverinţă electronică verde – în cazul în care acceptă dovada vaccinării pentru a renunţa la anumite restricţii în materie de sănătate publică precum testarea sau carantina, statele membre ar trebui să accepte, în aceleaşi condiţii, şi adeverinţele de vaccinare eliberate în cadrul sistemului de adeverinţe electronice verzi. Această obligaţie s-ar limita la vaccinurile care au primit o autorizaţie de introducere pe piaţa UE, dar statele membre pot decide să accepte şi alte vaccinuri.
  • Notificarea altor măsuri – în cazul în care un stat membru continuă să le solicite deţinătorilor unei adeverinţe electronice verzi să stea în carantină sau să efectueze un test, statul respectiv trebuie să notifice Comisia şi toate celelalte state membre şi să îşi argumenteze decizia de a fi luat astfel de măsuri.
  1. Numai informaţii esenţiale şi date cu caracter personal securizate:
  • Adeverinţele vor include un set limitat de informaţii, cum ar fi numele, data naşterii, data eliberării, informaţii relevante cu privire la vaccin/test/vindecare şi un identificator unic al adeverinţei. Aceste date pot fi verificate numai pentru a confirma şi a verifica autenticitatea şi valabilitatea adeverinţelor.

Adeverinţele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia vor putea recurge la ele. Adeverinţele electronice verzi ar trebui să fie eliberate pentru cetăţenii UE şi membrii de familie ai acestora, indiferent de naţionalitatea lor. Aceste adeverinţe ar trebui să li se elibereze şi resortisanţilor ţărilor terţe care îşi au reşedinţa în UE şi vizitatorilor care au dreptul de a călători în alte state membre.

Sistemul de adeverinţe electronice verzi este o măsură temporară. Această măsură va fi suspendată de îndată ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va declara sfârşitul urgenţei la nivel internaţional în domeniul sănătăţii cauzate de COVID-19.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.