Alegeri cu probleme în Republica Moldova. Sute de nereguli și incidente 1
Ultima Ora Externe

Alegeri cu probleme în Republica Moldova. Sute de nereguli și incidente

Observatorii organizaţiei neguvernamentale Promo-LEX au constatat sute de incidente şi nereguli la secţiile de vot la scrutinul legislativ de duminică din Republica Moldova, a relatat luni Jurnal.md.

Mai multor persoane le-a fost restricţionat procesul de observare liberă în secţia de vot. Totodată, în unele secţii de vot lipseau cel puţin unul din următoarele materiale: listele electorale, buletinele de vot, ştampila rotundă cu numărul biroului electoral, ştampilele cu inscripţia ‘Votat’, ‘Anulat’, ştampila specială ‘Alegeri 24.02.2019’ şi sigilii pentru urne de vot, a mai scris Jurnal.md.

Au existat şi mai multe acte de violenţă sau de intimidare a alegătorilor.Observatorii Promo-LEX au înregistrat şi cazuri în care se făcea propagandă electorală chiar la intrare sau în incinta secţiei de vot pentru a-i influenţa pe alegători.Transportarea organizată a alegătorilor cu autocare, microbuze sau alte mijloace de transport se numără de asemenea printre neregulile depistate de observatorii Promo-LEX.

În acelaşi timp au fost înregistrate şi 14 cazuri de prezenţă nejustificată a unor persoane neautorizate în incinta secţiei de vot. Iar în 36 de cazuri s-au fotografiat buletinele de vot.Promo-LEX mai semnalează şi nereguli privind votarea de către un număr suspect de mare de alegători cu reşedinţa la aceeaşi adresă. Iar unele urne de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale.

După prelucrarea a 98% din procesele-verbale, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a obţinut 31% din voturi, urmat de blocul electoral ACUM (Partidul Acţiune şi Solidaritatea – PAS şi Platforma DA), cu 26%, de Partidul Democrat, cu 24%, şi Partidul ŞOR, cu 8%.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.