Alegeri Chişinău: Înfrângere dură pentru candidatul susținut de Gabriela Firea 1
sursa: 10TV.md
Ultima Ora Externe

Alegeri Chişinău: Înfrângere dură pentru candidatul susținut de Gabriela Firea

Primul tur al alegerilor pentru Primăria Chișinău a adus duminică o surpriză majoră: Primele două locuri au fost ocupate de Ion Ceban (Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, pro-rus, al președintelui Dodon) și Andrei Năstase (Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, aliatul Maiei Sandu, cu discurs anti-rus și anti-oligarhi). Actual primar interimar, Silvia Radu, susținută din umbră de oligarhul Vlad Plahotniuc, a ieșit pe locul trei, fiind eliminată din cursă, potrivit G4media.

După numărarea a 97% din procesele verbale, Ion Ceban avea 41,2%, Andrei Năstase avea 31,9%, iar Silvia Radu – doar 17,6%.

Astfel, turul 2 al alegerilor îi va aduce față în față peste două săptămâni pe pro-rusul Ion Ceban și pe Andrei Năstase, partenerul Maiei Sandu, susținut de doi controversați oameni de afaceri moldoveni plecați în Germania, Victor și Viorel Țopa.

Silvia Radu a ajuns primar interimar după reținerea și arestarea preventivă a lui Dorin Chirtoacă, deși nu avea nici o calitate în primăria Chișinăului. Ea a beneficiat însă de sprijinul fidelilor lui Vlad Plahotniuc, liderul de facto al Parlamentului și Guvernului, și a devenit primar interimar.

De remarcat că, deși nu a fost asumată oficial drept candidat de partidul lui Plahotniuc (Partidul Democrat), acesta nu a avut înscris nici un candidat în cursa pentru primăria capitalei.

Silvia Radu a beneficiat de sprijin politic substanțial din partea Gabrielei Firea, primarul Bucureștiului. Cele două s-au vizitat reciproc la București și Chișinău, și-au dăruit câte o ie, iar Firea a anunțat că Bucureștiul va dona capitalei Moldovei 20.000 cărți din partea Bibliotecii Metropolitane București și că în România se vor organiza tabere pentru 500 de copii și pentru 500 de studenți din Republica Moldova. Mai mult, Firea a promis că va dona două autobuze pentru dezvoltarea unei linii de transport cultural, va sprijini acțiunile de reabilitare și modernizare a Bibliotecii Municipale, a unei maternitati și a unui liceu.

„Suntem dinamice, energice şi ambiţioase să facem lucruri bune. Noi nu am intrat în administraţie să ne îmbogăţim, pentru că noi am obţinut succesul în cariera noastră din privat”, a declarat Gabriela Firea într-o conferinţă de presă.

Campania electorală a fost marcată de un eveniment care i-a iritat pe mulți votanți: câteva site-uri și televiziuni au publicat înregistrarea unei convorbiri telefonice dintre Andrei Năstase și mama sa, în care candidatul îi cerea ferm acesteia să meargă la vot. Presa anti-Năstase l-a blamat pentru că ar fi fost prea dur cu mama sa, dar acesta susține că discuția a fost alterată.

Cu câteva zile înainte, televiziunea controlată de Andrei Năstase, Jurnal TV, publicase la rândul său înregistrarea unei ședințe de partid din 2016 în care un aliat al lui Plahotniuc le cerea oamenilor să nu o sprijine pe Maia Sandu la prezidențiale, ci pe pro-rusul Igor Dodon.

Alegerile locale din Chișinău prefațează alegerile parlamentare din toamnă, decisive pentru orientarea Republicii Moldova.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.