Macron
Externe Ultima Ora

ADEVĂRUL DIN FRANȚA – Emmanuel Macron: ”Pensionarii nu se descurcă nici cu ajutorul copiilor”

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a admis, luni seară, că există o stare de nemulţumire împărtăşită de numeroşi cetăţeni, dar a denunţat comportamentul „iresponsabil” al protestatarilor violenţi şi a decretat „starea de urgenţă economică şi socială”.

”Înțeleg că greutățile generate de venituri nemulțumește poporul și mi se pare correct. Înțeleg că banii nu ajung lună de la lună. Înțeleg că pensionarii care trăiesc modest nu se descurcă nici cu ajutorul copiilor, la fel și persoanele cu dizabilități. Situația nu este de ieri, de azi. Nemulțumirile sunt acumulate în peste 40 de ani și trebuie rezolvate. Într-o democrație apar problem când vocea oamenilor nu mai este ascultată”, s-a justificat Macron.

Printre altele, liderul de la Paris a promis creșteri de salarii și a cerut, la fel ca PSD, ca marile companii internaționale să plătească impozitul pe venit în Franța. De asemenea a cerut tuturor angajatorilor să ofere prime angajaților la sfîrșitul acestui an.

„Ştiu că i-am ofensat pe unii dintre voi prin declaraţiile mele. Dacă m-am luptat să reformez sistemul politic actual, am făcut acest lucru pentru că eu cred în ţara noastră şi o iubesc. Legitimitatea mea o am de la voi”, a adăugat Macron.

„Începând de astăzi, vreau să decretez starea de urgenţă economică şi socială”, a afirmat preşedintele Franţei.

„Vrem o Franţă în care oamenii să poată trăi cu demnitate din muncă. Cer Guvernului şi Parlamentului să facă ce este necesar. Salariul minim va creşte cu 100 de euro pe lună începând din anul 2019. Orele suplimentare vor fi plătite şi nu vor mai fi impozitate. Le voi cere tuturor angajatorilor care pot să ofere prime de sfârşit de an să facă acest lucru, fără a fi impozitate”, a subliniat Macron.

Acestea sunt primele comentarii publice ale lui Macron după patru săptămâni de demonstraţii antiguvernamentale la nivel naţional, care s-au transformat din nou sâmbătă în violenţe în Paris şi în alte oraşe din Franţa. El a promis că se va întâlni, de asemenea, cu sindicaliştii şi cu oameni de afaceri în cursul zilei de luni

Emmanuel Macron, în vârstă de 40 de ani, care a fost ţinta furiei multor protestatari asupra politicilor sale, urmează să anunţe „măsuri imediate şi concrete” pentru a răspunde crizei, a adăugat ministrul Muncii, Muriel Penicaud.

Oficialii spun că revoltele anti-Macron de la Paris au fost sâmbătă mai puţin violente decât în urmă cu o săptămână, cu mai puţini oameni răniţi, dar cu mai multe pabube produse în capitala Franţei. Președintele Emmanuel Macron s-a adresat, luni seară, poporului francez, după demonstraţiile violente ale protestatarilor antiguvernamentali „vestele galbene” care au continuat la Paris şi în mai multe oraşe din ţară pentru al patrulea weekend consecutiv.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.