Acțiune disciplinară împotriva procurorului Florentina Mirică
Ultima Ora Justiție

Acțiune disciplinară împotriva procurorului Florentina Mirică

IJ a declanșat acțiunea disciplinară împotriva procurorului Florentina Mirică, de la Parchetul TB, după ce Mirică a trimis un mail procurorilor din DNA în care a pus la îndoială probitatea șefului secției de combatere a corupției. Acțiunea Inspecției a fost înaintă secției de procurori din CSM, conform mediafax.ro

Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Mirică Florentina – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București pentru manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, pentru nerespectarea confidențialității lucrărilor care au acest caracter, precum și a altor informații de aceeași natură de care a luat cunoștință în exercitarea funcției și pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor or deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente, transmite Inspecția Judiciară într-un comunicat remis vineri MEDIAFAX.

Inspectorii de caz au reţinut că procurorul, prin expresiile utilizate întru-un e-mail adresat tuturor procurorilor din DNA cu privire la probitate profesională a șefului Secției de combatere a corupției din cadrul DNA și prin motivele invocate într-o plângerea formulată la instanţă, a încălcat Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

De asemenea, prin postarea rechizitoriul dosarului cunoscut opiniei publice sub numele de DIPI2 în rețeaua de intranet, a încălcat Regulamentul de ordine interioară al DNA și codul deontologic al magistraților, mai spune IJ.

Procurorului Mirică i se mai reproșează și că a transferat de pe e-mailul instituției pe e-mailul personal o serie de documente, inclusiv documente privind dosarul DIPI2 care permit identificarea unor persoane/situații și dezvăluirea unor date confidențiale, încălcând astfel atât codul deontologic și regulamentul de ordine interioară al DNA cât și ordinul procurorului general privind măsurile de protecție a documentelor create şi gestionate de parchete şi în care sunt definite astfel de documente şi lucrări.

Acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului supus acțiunii disciplinare.

Florentina Mirică este cunoscută ca fiind o apropiată a fostei şefe a Direcţiei, Laura Codruţa Kovesi. Ea a instrumentat, cât a fost procuror la DNA, mai multe dosare controversate. Printre acestea se numără şi cel al lui Gabriel Oprea, fost ministru de interne. De altfel, în dosarul în care este investigat Gabriel Oprea, dar şi fostul ministru de Interne Petre Tobă şi fostul şef al Direcţiei de Informaţie şi Protecţie a MAI, Florentina Mirică a fost şi cercetată disciplinar, fiind acuzată că a divulgat date confidenţiale din dosar. Pe 27 iunie, Secţia pentru Procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis respingerea acestei acţiuni disciplinare.

Florentina Mirică a fost, de altfel, și primul candidat care s-a înscris pentru conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după revocarea Laurei Codruța Kovesi, însă a fost respinsă de ministrul Justiției, Tudorel Toader, alătri de Marius Iacob, Elena Grecu şi Cristian Lazăr.

În 2014, ea a fost numită de Laura Codruţa Kovesi la conducerea Serviciului de combatere a corupţiei în justiţie din DNA, serviciu care a fost desființat în octombrie în urma înființării Secției de anchetă a magistraților din cadrul Parchetului General.

În noiembrie 2018, Mirică a cerut încetarea activității sale la DNA și transferul la Parchetul Tribunalului București.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.