Ce vrea Trump în privința acordului nuclear cu Iranul
Ce vrea Trump în privința acordului nuclear cu Iranul
Ultima Ora Externe

Acordul nuclear iranian, dezbătut de Germania, Marea Britanie și Franța

Germania, Marea Britanie, Franţa şi Uniunea Europeană au exprimat preocupare că Iranul a depăşit concentraţia stabilită pentru purificarea uraniului şi cer o reuniune urgentă a tuturor părţilor implicate în Acordul atomic din anul 2015, informează agenţia Associated Press.

„Exprimăm preocuparea profundă că Iranul nu mai respectă anumite angajamente asumate în Planul Comun Complet de Acţiune”, denumirea oficială a Acordului atomic, anunţă, într-un comunicat comun, Germania, Marea Britanie, Franţa şi Uniunea Europeană.

„Trebuie organizată urgent o reuniune” a Comisiei Acordului atomic, au transmis Germania, Marea Britanie, Franţa şi Uniunea Europeană, fără a preciza când ar urma să aibă loc întrunirea.

Iranul a purificat uraniu dincolo de limita de 3,67%, stabilită prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri, anunţă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), confirmând un anunţ al Administraţiei de la Teheran. „Directorul general Yukiya Amano a informat Consiliul guvernatorilor AIEA că inspectorii au constatat pe 8 iulie că Iranul îmbogăţeşte uraniu dincolo de nivelul de 3,67%”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Uniunea Europeană a cerut, luni, Iranului să înceteze toate activităţile de purificare a uraniului care sunt interzise prin Acordul nuclear din anul 2015. „Îndemnăm puternic Iranul să înceteze toate activităţile care intră în contradicţie cu angajamentele asumate în cadrul acestui Acord”, a declarat Maja Kocijancic, purtătorul de cuvânt al Serviciului UE pentru Acţiune Externă (EEAS). „Uniunea Europeană este foarte preocupată de recentele anunţuri făcute de Iran. Acest lucru include decizia de relua producţia de uraniu îmbogăţit” peste limita 3,67%, stabilită prin Acordul nuclear din 2015, a precizat oficialul UE.

Administraţia de la Teheran a anunţat luni că a ajuns la o concentraţie de cel puţin 4,5% în producţia de uraniu îmbogăţit.

Statele Unite nu vor să ajungă la un conflict militar cu Iranul, dar Washingtonul este pregătit să protejeze interesele americane, a avertizat luni vicepreşedintele SUA, Mike Pence, în contextul tensiunilor cu Teheranul. „Iranul nu ar trebui să confunde atitudinea de reţinere a SUA cu lipsa determinării”, a declarat Mike Pence într-un discurs. „Statele Unite nu vor război cu Iranul. Vrem să discutăm, suntem dispuşi să ascultăm. Dar America nu va ceda”, a atras atenţia Mike Pence.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a condamnat decizia Iranului de a intensifica activităţile de purificare a uraniului prin depăşirea limitelor stabilite prin Acordul atomic din 2015.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană şi după ce Forţele Navale britanice au capturat în largul Gibraltarului un petrolier iranian. Ministerul britanic de Externe a salutat „acţiunea fermă a autorităţilor din Gibraltar pentru aplicarea sancţiunilor UE impuse Siriei”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.