Acord istoric privind guvernanța energetică la nivelul UE 1
Acord istoric privind guvernanța energetică la nivelul UE.
Ultima Ora Externe

Acord istoric privind guvernanța energetică la nivelul UE

La Bruxelles, a fost semnat un acord istoric „care stabilește pentru prima dată un mecanism permanent și integrat al Uniunii Europene pentru politicile de energie si climă”, a anunțat europarlamentarul Adina Vălean (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European.

„În această dimineață la ora 04:48 am încheiat, după aproape nouă ore, negocierile pentru Guvernanța Energetică Europeană! Este un acord istoric care stabilește pentru prima dată un mecanism permanent și integrat al Uniunii Europene pentru politicile de energie și climă! Alături de Președintele Jerzy Buzek, Comisarul Arias Canete, Ministrul Zhecho Stankov și cei peste 100 de directori, consilieri și experți ai celor trei instituții europene am reușit să materializăm viziunea unei Europe puternice, competitive și curate. Energia Europei a fost în seara aceasta mai vie ca niciodată, și îndrăznesc să cred că așa va fi și în viitor!”, a transmis europarlamentarul român pe pagina sa de Facebook, citat de CaleaEuropeana.

Consiliul a convenit, în luna decembrie, asupra unei abordări generale (poziția de negociere) cu privire la un regulament care stabilește sistemul de guvernanță al uniunii energetice, care integrează planificarea în domeniul climei și al energiei într-un cadru unic.

Regulamentul, care face parte din pachetul privind energia curată, instituie un mecanism de cooperare și control care să supravegheze punerea în aplicare a obiectivelor politicii UE în domeniul climei și energiei pentru 2030, în special în ceea ce privește sursele regenerabile de energie, eficiența energetică, interconectările și emisiile de gaze cu efect de seră.

Noile norme vor asigura, mai ales, coerența și stabilitatea pe termen lung a politicilor în sectorul climei și energiei, vor oferi siguranță investitorilor și vor consolida coordonarea dintre statele membre.

Statele membre vor transmite planuri energetice și climatice naționale integrate, care prezintă obiectivele, politicile și măsurile lor în toate cele cinci domenii ale uniunii energetice, inclusiv obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Aceste planuri ar urma să acopere perioada 2021-2030 și să fie reînnoite o dată la 10 ani.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.