ALERTĂ. Focar nou de pestă porcină africană, confirmat într-o localitate din Buzău
Europarlamentarii PNL cer 80 milioane de euro din Bugetul UE pentru fermierii afectați de pesta porcină
Ultima Ora Social

A venit Crăciunul în Telorman. Oamenii își taie procii de frica DSV: au început să le ia animalele din cauza pestei porcine

În Lunca Dunării, între Turnul Măgurele și Zimnicea, se aude, în fiecare noapte, guițat de porc. Animalele sunt sacrificate, ca de Crăciun, iar carnea este pusă la congelator, sau prăjită și pusă în borcane cu untură. DSV a început să le ia oamenilor animalele pentru a preveni răspândirea pestei porcine. Pe de altă parte, tot în acea zonă a Dunării, miroase îngrozitor a hoit. Sute și sute de mistreți morți de pestă sunt împrăștiați prin pădurile din marginea fluviului. Mistreții nu sunt omorâți preventiv, pentru că fac parte din fondurile de vânătoare ale baronilor locali. Porcii oamenilor însă, sunt luați chiar și cu forța. Oamenii nu contează…

Sute de animale sunt ucise zilele acestea de către autorități, după ce mai multe focare de pestă porcină au fost confirmate de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. Cauza acestei explozii de îmbolnăviri este porcul mistreț, care trăiește pe numeroasele fonduri de vânătoare din Teleorman. Autoritățile teleormănene n-au luat, însă, măsuri pentru limitarea îmbolnăvirii porcilor mistreți de pe fondurile de vânătoare ale puternicilor locului, ci au dat iama în gospodăriile oamenilor, sacrificând în neștire porcii domestici. La acest moment, situația din județ este de-a dreptul dramatică: peste 400 de porci au fost uciși de autorități numai în ultimele zile, iar sacrificările continuă, în ideea de a preveni răspândirea îmbolnăvirilor în zonele învecinate.

Potrivit Direcției Sanitar Veterinare Teleorman, situația focarelor de pestă porcină africană la data de 28 iunie de pe raza județului Teleorman este următoarea: Turnu Măgurele – 1 focar (1 porc mort și 30 uciși), Frăsinet – 1 focar (4 porci uciși), Islaz – 4 focare (2 porci morți și 350 uciși), Năvodari – 3 focare (3 porci morți și 9 uciși), Pietroșani – 7 focare (12 porci morți și 39 uciși), Suhaia – 1 focar (2 porci morți și 1 ucis), Fântânele – 1 focar (1 porc mort și 2 uciși), Năsturelu – 3 focare (4 porci morți și 21 uciși), Seaca – 1 focar (2 porci mort și 15 uciși), Zimnicele – 1 focar (1 porc mort), Bujoru – 1 focar (1 porc mort).

În localitatea Pietroșani, unde au fost deja confirmate 7 focare de pestă, autoritățile au luat decizia de a ucide toți porcii din gospodăriile oamenilor. Localitatea se află în Lunca Dunării, în imediata vecinătate a Fondului de Vânătoare 61 Fățana, fond în care evoluează pesta la mistreț începând cu data de 13 iunie. Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman a stabilit planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și stabilirea zonelor de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.