Festival de teatru în Sibiu în acest weekend. 540 de eveniment cu tema ”Arta de a dărui”
Festivalul Național de Teatru a scos la vânzare biletele
Ultima Ora Social

8 trupe de teatru în competiție pentru câștigarea trofeului „Bujor Macrin”

8 trupe de teatru în competiție pentru câștigarea trofeului „Bujor Macrin”

Opt trupe de teatru din toată ţara se întrec în competiţia pentru câştigarea trofeului Festivalului Naţional de Teatru pentru Tineri „Bujor Macrin”, iniţiat în memoria cunoscutului actor şi fost director al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila.

În competiţie s-au înscris trupele „Gong” din Roman – cu spectacolul „Aproape”, „Arm-Arte” din Bucureşti – cu „Convertirea soldatului Bromitt”, „AD-HOC” din Piteşti – cu „Exploziv”, „Contraste” din Galaţi – cu „Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea”, „Acting up” din Bucureşti – cu „Amintiri fantomă”, „Brainstorming” din Bucureşti – cu „Steaua polară”, „Thaliamar” din Mangalia – cu „Pisica verde” şi „Atelierul de Teatru” din Botoşani – cu „Dragă prietene”.

Fiecare trupă îşi va prezenta spectacolul pe scena Teatrului „Maria Filotii”, iar accesul publicului brăilean este liber, câştigătoarea trofelului de anul trecut fiind trupa „Gong” din Roman, cu spectacolul „Satul electronic”.

Festivalul Naţional de Teatru pentru Tineri „Bujor Macrin”, aflat la a doua ediţie, s-a născut „din dorinţa de a crea o conexiune între tineri şi artă”, susţin organizatorii, menţionând totodată că îşi doresc ca, „la Brăila, pe malul Dunării, în perioada 19-27 august, să aibă loc cele mai faine, eficace şi roditoare întâlniri”.

Pe parcursul festivalului participanţii vor avea oportunitatea de a lucra şi de a fi îndrumaţi în cadrul workshop-urilor de către tineri actori, regizori, coregrafi, fotografi, care îi vor ajuta „să păşească într-un univers nou, unic, creat cu scopul de a fi un mediu propice dezvoltării lor”.

În fiecare zi a festivalului, participanţii înscrişi la cele două categorii ale festivalului – Trupe de teatru şi Individual – vor participa la workshop-uri şi ateliere, vor putea viziona proiecţii de film şi se vor distra la un foc de tabăra sau la petreceri tematice.

Evenimentul aduce la Brăila peste 20 de nume sonore din lumea artistică precum Ada Galeş, Nicholas Caţianis, Denis Hanganu, Vlad Bîrzanu, Cristina Juncu, Andrei Radu, Ilona Brezoianu, Emilian Mârnea, Cosmina Olaru şi Constantin Dogioiu. La workshopul de Regie, tinerii vor lucra cu Vladimir Anton, Andrei Măjeri, Adina Lazăr şi Cristi Ban, la cel de Film şi-a confirmat prezenţa Radu Iacoban, iar la Coregrafie – Flavia Giurgiu, Istvan Teglas şi Daniel Mihoc. Ca noutate, anul acesta, a fost introdus un workshop de Lupte scenice, unde traineri vor fi Ianoş Petraşcu şi Ionuţ Deliu. Masterclass-urile vor fi ţinute de actorul şi regizorul Emanuel Pârvu.

Festivalul Naţional de Teatru pentru Tineri „Bujor Macrin” este organizat de Asociaţia TEATRART Brăila, cu sprijinul Teatrului „Maria Filoti”, Primăriei Brăila, Consiliului Judeţean Brăila şi Centrului de Informare şi Documentare pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Durabilă Brăila.

Bujor Macrin s-a născut pe 13 mai 1942 şi a absolvit în 1966 Institutul de Arta Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Timp de aproape 45 de ani a jucat pe scena teatrului brăilean „Marian Filotti” cu personaje legendare ca Unchiul Vanea în „Tarara -Bumbia” de A.P. Cehov, Stavru în „Chira Chiralina”, dupa Panait Istrati, Jupân Dumitrache în „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, Marchizul de Sade în „Madame de Sade” de Yukio Mishima, George în „Cui i-e frică de Virginia Woolf” de Edward Albee, Piotr Sorin în „Pescarusul” de A.P. Cehov. A jucat şi în numeroase filme precum: „Cei care plătesc cu viaţa” -1988, în regia lui Şerban Marinescu, „A unsprezecea poruncă” – 1990, în regia lui Mircea Daneliuc, „Cel mai iubit dintre pământeni” – 1992, regia Serban Marinescu, „Această lehamite” – 2003, regia Mircea Daneliuc, şi „Legiunea străină” – 2006, regia Mircea Daneliuc. De asemenea, a semnat regia mai multor spectacole, între care „Vaniuşa cel viteaz”, adaptare după un basm rusesc, „Feriţi-vă de femeile măritate” de Eugene Labiche, „Împărăţia soarelui” de Ion Bălan, „Hangita” de Carlo Goldoni, „Acul cumetrei Gurton” de W.Stevenson, „Profesorul îndrăgostit” de Hermann Bahr. Bujor Macrin a încetat din viaţă pe 28 martie 2013

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.