Macron
Ultima Ora Externe

Emmanuel Macron pune piciorul în prag. Ce le cere liderilor din UE

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că ar dori să se ajungă la un acord în timpul summitului extraordinar de la Bruxelles, duminică, asupra nominalizărilor pentru principalele funcţii la conducerea Uniunii Europene (UE), pentru a evita „un ciclu de disfuncţionalitate instituţională”, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Obiectivul este ca aceste nominalizări să se facă duminică (…), pentru că, în caz contrar, aceasta înseamnă că vom intra într-un ciclu de disfuncţionalitate instituţională”, a declarat preşedintele francez în faţa jurnaliştilor, în a doua zi a vizitei sale în Japonia.

Duminică, „vom avea cele trei nume care depinde de noi”, liderii celor 28 (de ţări membre ale UE), adică numele viitorilor preşedinţi ai Comisiei Europene şi Consiliului European, precum şi pe cel al Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe al UE, a adăugat el.

După eşecul negocierilor, liderii ţărilor din UE se vor întruni duminică seara pentru un summit de criză de două zile, înainte de sesiunea inaugurală a noului Parlament European.

Până atunci vor continua negocierile conduse de actualul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, în special în marja summitului G20 care va începe vineri în Osaka (Japonia), unde va fi prezentă şi cancelarul german Angela Merkel. Preşedintele francez a reafirmat că alegerea unuia dintre „spitzenkandidaten” (candidaţi capi de listă ai principalelor grupuri politice europene) „nu mai este o opţiune”, pentru că niciunul dintre cele trei nume propuse (Manfred Weber, Frans Timmermans şi Margrethe Vestager) „nu au majoritate”.

„Vrem o echipă care să fie coerentă, care să aibă cele mai bune competenţe şi care să se alinieze strategiei pe care am pus-o în aplicare”, a reiterat Macron.

„Puţin îmi pasă să avem, de exemplu, un francez (într-un post de conducere în UE) dacă acesta gândeşte contrariul a ceea ce noi am pus pe masă. Nu aşa funcţionează Europa. Şi adesea s-a ajuns la un compromis asupra unor oameni care, în fond, nu aveau capacitatea de pune cu adevărat în aplicare ce se dorea”, a adăugat preşedintele francez.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.