Ia trebuie să ocupe locul pe care-l merită în patrimoniul cultural naţional 1
Ia trebuie să ocupe locul pe care-l merită în patrimoniul cultural naţional
Ultima Ora Social

Ia trebuie să ocupe locul pe care-l merită în patrimoniul cultural naţional

Cămașa cu altiță, bluzița cu broderii ample și colorate lucrate manual sau pur şi simplu albă, denumită simplu „ie”, este de veacuri un simbol al tradițiilor românești. Este atât de frumoasă ia românească, încât lumea întreagă o sărbătorește, în fiecare an, pe 24 iunie, de Ziua Universală a Iei.

Ziua Universală a Iei Româneşti, sărbătorită cu două zile în urmă, vine să certifice continuarea poveștilor inegalabile ale iei românești, o emblemă a românismului, a perpetuării tradițiilor și a portului popular românesc.

Cămașa cu altiță, simbol al tradițiilor românești, este văzută, admirată şi achiziţionată acum de tot mai multe femei din toată lumea. Certificarea autenticității iei românești ar trebui să fie o preocupare a instituțiilor statului, în contextul numeroaselor tentative de asumare a paternității venite de peste tot.

Consider că este o obligație pentru toți românii reintegrarea iei românești în peisajul zilelor noastre și, totodată, să arătăm mândria și susținerea celor care încă promovează arta manuală în România. Succesul prezentării cămășii cu altiță, devenită celebră în lumea întreagă, trebuie continuat și transmis și generațiilor viitoare!

Mă bucur că în ultimii ani româncele au demonstrat că pot avea o unanimitate absolută în ceea ce priveşte promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti strămoşeşti, prin purtarea iei, nu doar cu ocazia acestei zile festive.

Puterea poporului român stă, în primul rând, în identitatea noastră, iar ia este unul dintre însemnele unice și distinctive ale acesteia. Sper să reuşim cât mai curând să votăm şi o iniţiativă legislativă prin care ia să ocupe locul pe care-l merită în patrimoniul cultural naţional, iar promovarea sa să fie mult mai dinamică, atât în România, cât şi în străinătate, a declarat într un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Cristina Burciu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.